IOM i Crveni križ FBiH potpisali ugovor o osiguravanju obroka za migrante u USK

1006
Foto: Fena/arhiv

Koordinator za zapadni Balkan Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Peter Van der Auweraert i generalni sekretar Crvenog križa/krsta Federacije BiH Namik Hodžić danas su potpisali Ugovor za podršku u obezbjeđivanju obroka za migrante – tražioce azila do kraja marta 2019. godine u Unsko-sanskom kantonu.

Ugovor je potpisan u sklopu projekta koji finansira Evropska unija, a 315.567,50 KM će biti iskorišteni za pripremu i isporuku po tri obroka dnevno za ukupno 2.520 migranata – tražioca azila koji borave u privremenim prihvatnim centrima i neformalnim kampovima u Unsko-sanskom kantonu.

Svi obroci će biti pripremljeni i isporučeni u skladu sa internacionalnim standardima koji garantuju dovoljnu hranljivu vrijednost i raznovrsnost.

Crveni križ je bio ključni akter u pružanju pomoći migrantima i izbjeglicama u Unsko-sanskom kantonu. IOM će sa zadovoljstvom nastaviti ovo partnerstvo kako bi se migrantima osigurao kontinuiran pristup hrani – izjavio je Van der Auweraert.

Projekt “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH”, za koji je Evropska unija doznačila više od 7,2 miliona eura, implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u partnerstvu sa UNHCR-om i UNICEF-om, saopćeno je iz Službe za javno informisanje IOM-a.

(FENA)