Irac biciklom završio put dug 1.000 kilometara kako bi pomogao romskoj djeci

943
Judžin Hamil (foto Tanjug)
Judžin Hamil (foto Tanjug)

U namjeri da prikupi sredstva za obrazovanje romske djece, Irac Judžin Hamil krenuo je na put kroz Srbiju dug 1.000 kilometara.

Tokom trodnevne turneje kroz Srbiju, on je fotografisao predjele kroz koje prolazi, a zatim će svoje iskustvo pretočiti u knjigu, piše RT Vojvodine (RTV) pozivajući se na agenciju Tanjug.

Hamil je član organizacije „Sporting Hearts“ koja je osnovana 90-ih kada su Jugoslaviju pogodile sankcije i sukobi. Organizacija je pomogla stotinama romske djece da se osamostale i nastave živjeti život bez trauma.

– Pomogli smo romskoj djeci iz Koteža u obrazovanju, kroz razne stipendije tokom studiranja, nabavkom knjiga, sportskom opremom, ali i putovanjima. Sada krećem na put dug 1.000 km biciklom, kako bi prikupio sredstva za naše projekte – rekao je Hamil, prenosi RTV.

„Sporting Hearts“ i Fond za obrazovanje Roma su 2007. godine uspostavili saradnju te na taj način su finansirali oko 100 stipendija za romsku djecu iz naselja Kotež, pomogli im oko upisa na fakultete, da završe srednje škole, kurseve, obezbijedili udžbenike, pribor, odjeću, organizovali putovanja i druge aktivnosti.

Programska menadžerka Foda za obrazovanje Roma u Srbiji Nataša Kočić-Rakočević, istakla je da stavljanje fokusa na romsku djecu za cilj ima doprinijeti smanjivanju obrazovnog jaza između neromske i romske djece u Srbiji.

Irac je svoj put završio 21. jula na beogradskoj Adi Ciganliji, gdje je organizovana dobrodošlica zbog završetka misije, saopštili su iz Fonda za obrazovanje Roma.