ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Romi u trećem dobu nevidljivi u Srbiji

Podaci su prikupljeni radom na terenu, kroz ispitivanje životnih okolnosti Roma i Romkinja u Srbiji strarijih od 65 godina, kako bi se pokazao njihov trenutni socio-ekonomski položaj, zdravstveno stanje, pristup sistemu socijalne zaštite i društveni živo

664
Foto: Prtscreen iz istraživanja: Stari Romi i RomkinjeIZMEĐU TRANZICIONE I SOCIJALNE PRAVDE

Stari Romi i Romkinje potpuno su nevidljivi u srbijanskom društvu, i kao višestruko ranjiva grupa starih, i kao deo romske manjine koji nosi iskustvo Drugog svetskog rata i ratova u bivšoj Jugoslaviji, pokazalo je istraživanje Foruma Roma Srbije.

Studija  „Stari Romi i Romkinje između tranzicione i socijalne pravde“ predstavlja jedinstveni pokušaj da se neki od ovih izazova otklone kroz istraživanje socio ekonomskog položaja Roma i Romkinja u pet najvećih gradova u Srbiji: Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Požarevcu.

To je osnov za zagovaranje javnih politika u Srbiji u skladu sa novim evropskim strateškim okvirom za inkluziju Roma i Romkinja od 2020 do 2030. godine u kojem se kombinuju standardne mere iz korpusa socijalnih politika, sa merama za prepoznavanje i suočavanje sa sadašnjim i istorijskim anticiganizmom i posebno Holokaustom Roma – navode autori istraživanja.

Podaci su prikupljeni radom na terenu, kroz ispitivanje životnih okolnosti Roma i Romkinja u Srbiji strarijih od 65 godina, kako bi se pokazao njihov trenutni socio-ekonomski položaj, zdravstveno stanje, pristup sistemu socijalne zaštite i društveni život. Prikupljeni rezultati pokazuju da je romska populacija starijih pod mnogo većim rizicima u poređenju sa opštom populacijom.

Značajan broj njih nema penziju, niti drugi izvor prihoda što ih čini veoma zavisnim i ranjivim. Materijalni uslovi života su daleko ispod proseka, dok usluge socijalne zaštite najčešće ne stižu do onih kojima su najpotrebnije.

Rezultat navedenog je i niže očekivano trajanje života, i veći zdravstveni rizici. U ovoj, inače veoma ranjivojgrupi, posebno su ugrožene žene kao i oni koji nemaju nikakvo ili samo osnovno obrazovanje, oni koji žive u samačkim domaćinstvima i sa godinama starosti su sve izloženiji rizicima siromaštva i materijalne osujećenosti.

(Portal Udar)