Istraživanje: Rano napuštanje školovanja, sve veći problem

1355

Najveći broj djece u BiH koji napuštaju školovanje su iz marginalizovanih grupa i socijalno ugroženih kategorija, rekao je direktor Omladinskog centra “Vermont” iz Brčkog, Damir Radenković, predstavljajući rezultate istraživanja o razlozima napuštanja obrazovanja, koje je sprovedeno prošle godine.

Na istraživanju su učestvovala djeca, mladi i odrasli, te stručnjaci koji se bave obrazovanem i socijalnom zaštitom svih građana. Opštine u kojima se provodilo istraživanje su: Bihać, Bijeljina, Brčko, Bužim, Cazin, Prijedor, Srebrenik i Velika Kladuša.

“Istraživanjem je obuhvaćeno 1.130 djece, a podaci prikupljeni ukazuju kako 20 odsto njih nije upisano u školu ili su napustili školovanje.  Stručnjaci ih nazivaju djeca ulice ili u problem da će biti na ulici, među njima se nalazi i 80% djece iz romskih porodica”, rekao je Radenković.

Sručnjaci iza istraživanja “Bright4All–Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini”, upozoravaju na nedostatak sistemskog pristupa ovom problemu, te ukazuju na potrebu angažovanja svih institucija koje mogu doprinjeti sprečavanju napuštanja ranog školovanja.

Svakako, naglašavaju i potrebu uvezivanja svih aktera u zajednici kako bi se ovaj problem riješio. Izostanak podrške roditelja, nedostatak materijalnih sredstava, preseljenje, siromaštvo i primoranost na rad kako bi preživjeli, ali i nezainteresovanost za obrazovanje samo su neki od razloga koje djeca navode kao razloge za napuštanje školovanja.

“Među glavnim razlozima prepoznatih istraživanjem a vezanim za napuštanje osnovnog obrazovanja jesu socio-ekonomski položaj porodice, odnosno siromaštvo koje onemogućava da neka djeca redovno pohađaju osnovnu školu. Tu je i nedostatak podrške od strane roditelja, a imam i zanimljiv podatak, a to je da nastava, nastavni planovi nisu u dovoljnoj mjeri interesantni i kreativni i ne podstiču obrazovanje djece”, rekla je Aleksandra Babić Golubović, savjetnica za javno zagovaranje Save the Children.

Radenković je dodao da je alarmantan podatak da je od 200 anketiranih učenika u Brčkom, 15 napustilo školu, što je ogroman postotak djece. Osnovne i srednje škole nemaju uvezan sistem podataka o djeci koje treba upisati u škole, a ukoliko ih ne upišu na vrijeme oni su izgubljeni za obrazovni sistem u Brčko distriktu.

Ovim istraživanjem nastojali su se odrediti uzroci o prethodno pomenutom problemu, sa ciljem njegovog što efikasnijeg riješavanja. Kako bi se do toga došlo potrebno je podizati svijest, kako zajednicama u kojima postoji ogroman broj djece koja ne idu u školu, tako i profesionalaca koji rade sa djecom u obrazovnim ustanovama.

(portal-udar.net)