Italija pravi mapu romskih naselja

Salvini, vođa desničarske stranke Lega, pozvao je na hapšenje neitalijana među Romima, Sintima i Kaminantima i njihovo slanje u zemlje porijekla

1357
Matteo Salvini

Ministar unutrašnjih poslova Italije Matteo Salvini zatražio je od regionalnih zvaničnika da iscrtaju mape „ilegalnih naselja”. Neitalijani će biti poslani nazad u svoje zemlje porijekla, prenosi Deutsche Welle.

Italijanski desničar Salvini poslao je naredbu u utorak ministarskim regionalnim uredima da pripreme „izvještaj o postojanju naselja Roma, Sinta i Kaminanta” u njihovim područjima u naredne dvije sedmice, izvijestili su italijanski mediji.

Mape su dio Salvinijeve kampanje da se „verifikuje prisustvo ilegalnih kampova da bi se napravio plan iseljenja.”

Romi, Sinti i Kaminanti su tradicionalno nomadske etničke skupine koje žive u Evropi stotinama godina.

Prema Vijeću Evrope, Italija je među zemljama sa najmanjim brojem ovih grupa u Evropskoj uniji, sa populacijom između 120.000 i 180.000.

Više od polovine ovih ljudi su italijanski građani koji su se integrisali u društvo, navodi AFP.

Uprkos ovome, zločini iz mržnje i predrasuda prema Romima, Sintima i Kaminantima su jako rašireni, naročito prema siromašnijima, od kojih neki još uvijek žive u nelegalnim naseljima.

Oko 26.000 pripadnika ovih grupa živjeli su u skloništima i kampovima širom Italije u 2017. godini, tvrdi Associazione 21 Luglio, neprofitna organizacija koja štiti prava diskriminisanih grupa.

Salvini, vođa desničarske stranke Lega, pozvao je na hapšenje neitalijana među Romima, Sintima i Kaminantima i njihovo slanje u zemlje porijekla.

Deklarisani etno-nacionalista je također pokušao zaustaviti useljenje svih neitalijana u Italiju, zatvoriti državne izbjegličke kampove i zabraniti pristajanje spasilačkih brodova s migrantima u italijanske luke.

(portal-udar.net)