Iz Općine Donji Vakuf poručuju: Sve za bolje sutra naših Roma

1699
Foto: Udar

Prvi sastanak koji je označio početak suradnje između projekta kojeg realzuje “CARE International -Mladi Romi i Romkinje za prava i inkluziju” i novog programa Evropske unije i Vijeća evrope “ROMACTED”, održan je i u Donjem Vakufu.

Ideja sastanka je bila da se formira tim sastavljen od predstavnika Općine, MUP-a, pedagoškog zavoda, Centra za socijalni rad i lokalnog romskog udruženja “Romska pravda”, koji će u narednom periodu surađivati i raditi na rješavanju problema romskog stanovništva u ovom dijelu Bosne i Hercegovinee.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Udruženja žena Romkinja “Bolja budućnost” Tuzla, kao i u udruženja “Romalen” Kakanj koje vodi “ROMACTED” program. Osim intersektoralne grupe, pokrenuto je i formiranje grupe u lokalnoj zajednici tzv. “Community action group- CAG” koja se sastoji od Roma i Romkinja iz svojih zajednica, gdje će se razgovarati o problemima, kao i kako da se ti problemi formulišu u konkretne zahtjeve i upute ka lokalnoj zajednici.

Projektni menadžer, ispred ” CARE International” Ševko Bajić je naveo da će CARE International sa svoje strane i “ROMACTED” kao program Evropske unije i Vijeća evrope, uložiti maksimalne napore da zaista pokrenu par konkretnih inicijativa za poboljšanje kvaliteta života Romske populacije u Donjem Vakufu.

U razgovoru sa Bajićem, doznali smo i da će projekat “ROMACTED” trajati naredne tri godine, a projekat CARE-a do juna iduće godine.

“Projekat “CARE International” traje do juna iduće godine, a ” ROMACTED” traje naredne tri godine, ali projektno govoreći bilo bi dobro da ovo bude samoodrživo, da se nastavi bez obzira koji projekat se razvija u lokalnoj zajednici”, ističe Ševko Bajić.

Predstavnik Općine Donjeg Vakufa, Izet Balihodžić je istakao da su sastanci ovog tipa jako važni za popravak situacije po pitanju Roma u ovoj lokalnoj zajednici.

“Bitno je da se održavaju ovi sastanci, jer na ovim sastancima se mnoge stvari saznaju, mnoge stvari se uspiju izdogovarati, a sve u cilju za bolje sutra naših Roma iz općine Donji Vakuf”, navodi Izet Balihodžić.

Pedagog Mješovite srednje škole, Ajsela Sultanović navodi da je obrazovanje  Romske populacije od velikog značaja.

“Podizanje svijesti roditelja o važnosti obrazovanja je vrlo bitno. Mi smo zadovoljni suradnjom i roditelja i učenika, kao i ustanova po tom pitanju, evo konkretno centrom za socijalni rad koji nam izlaze u susret”, navodi Ajsela Sultanović.

Ovaj sastanak  je prilika da se postignu konkretni rezultati kao i da se kroz sav ovaj rad osnaže lokalni akteri koji će se u budućnosti baviti problemima Romske populacije.

(portal-udar.net)