Iz Srbije podrška Romima u Ukrajini

696

Multietnička feministička mreža Vojvodine podržala je romsku zajednicu u Ukrajini i ukrajinski narod zbog invazije Rusije na tu zemlju.

„Želimo da pošaljemo poruke podrške ukrajinskom narodu, kao i romskoj zajednici koja je tamo i koja preživljava razne vrste torture, traume, rasizma i diskriminacije”, kazala je Veska Ćerimović iz Udruženja Roma Novi Bečej.

Dodala je da mora postojati poštovanje osnovnih ljudskih prava, da se mora pružiti podrška ženama i djevojčicama sa iskustvom nasilja, da se zajedno radi na zaustavljanju nasilja, rasizma, diskriminacije i ranih ugovorenih brakova.

Multietnička feministička mreža Vojvodine sprovodi kampanju “Mjesec romskog ženskog aktivizma”, od 8. marta do 8. aprila, te su kazali da im je cilj da ukažu na važnost poštovanja ženskih romskih prava, na život bez nasilja, femicida, rasizma i diskriminacije.

Također su dodali da u toku ove kampanje ukazuju i na potrebu zaustavljanja ranih dječijih brakova, na kršenje ljudskih prava i na odlazak djevojčica iz sistema obrazovanja.