Izbori u Srbiji: Romske organizacije napravile koaliciju

527

Politička organizacija Demokratska unija Roma (DUR) i Alijansa Romska čast Roma Srbije, koja okuplja više od 20 romskih nevladinih organizacija, potpisali su u petak sporazum o saradnji na predstojećim izborima.

Predsjednik DUR-a Duško Jovanović rekao je da je ta organizacija izašla sa svojim izbornim programom u 10 tačaka, za koji očekuje ogromnu podršku Roma i romskih NVO u trci za parlament Srbije.

Jovanović je istakao da istraživanja pokazuju da su Romi i dalje najsiromašnija nacionalna zajednica u Srbiji koja se nalazi na socio- ekonomskoj, pravno-političkoj, kulturološkoj i svakoj drugoj margini društva u kojem živi i da se takvo stanje hitno mora promijeniti.

Predsjednik Alijanse Romska čast Roma Srbije Sebastijan Kurina rekao je da danas nema predstavnika romskih poltičkih partija u Skupštini Srbije i da nema ko da se bori za prava Roma jer nije bilo jedinstva u zajednici.

Lideri ovih romskih organizacije pozvali su druge romske stranke, NVO i pojedince da se pridruže tom Sporazumu, jer je, kako smatraju, neophodno jedinstvo Roma.