Izgorili romski objekti u Sarajevu, obezbjeđen alternativni smještaj za jednu porodicu

563
foto: Klix
foto: Klix

U naselju Dolac Malta u Sarajevu u zoru u subotu došlo je do velikog požara u kojem je izgorjelo nekoliko objekata. Kako je saopšteno iz MUP-a Kantona Sarajevo, policija je u 4.50 dobila informaciju da je vatra zahvatila pomoćne drvene objekte u ulici Sakiba Nišića. Riječ je o tri šupe koje su izgorjele u požaru, a vatra se proširila i na jedan stambeni objekat, drvenu baraku. U požaru nije bilo povrijeđenih osoba, ali je pričinjena materijalna šteta. Na teren je izašao veliki broj vatrogasaca sa više vozila, požar je ugašen.

Najveću štetu je pretrpjela porodica romske nacionalnosti Tahirović. Njih je posjetio Dervo Sejdić, predsjednik Udruženja Kali Sara – Romski informativni centar koji je cijelu subotu lobirao kod kantonalnih vlasti kako bi se nesretnoj porodici obezbijedio alternativni smjštaj.

“Izgorili su pomoćni prateći objekti i dijelom stan šestočlane porodice Ismeta Tahirovića. Ovom prilikom došlo je i do oštećenja okolnih stambenih objekata, na sreću manja je materijalna šteta.”, naveo je Sejdić.

Sejdić, koji je član liste SDP-a za državni parlament, dobio je podršku i od gradonačelnice Benjamine Karić i načelnika općine Tanovića za hitno rješavanje stambenog pitanja porodice.

Inače, i načelnik Novog Sarajeva Hasan Tanović u subotu je također sa saradnicima iz Službe za civilnu zaštitu obišao lokalitet i razgovarao sa porodicama koje su koristile ove objekte.

“Za ovu šestočlanu porodicu biće obezbijeđen alternativni smještaj”, kazao je načelnik Tanović.

Uzrok požara se još uvijek utvrđuje. Međutim, indikativno je da masovno u komentarima čitalaca na web informativnim medijima i društvenim mrežama se i za ovaj slučaj, kao i za druge požare u BiH, optužuju investitori objekata (zgrada, tržnih centara i arapskih resorta) koji nastoje da dođu do povoljnih lokacija za manje pare. Nekoliko trošnih kuća u kojima žive uglavnom Romi se nalaze u širem centru Sarajevu, između Merkatora i niza nebodera te novog naselja Malta komplex te je premija na tom mjestu dobiti površinu.