Izložba “Emocije” romske umjetnice i aktivistice u Zagrebu

571

Izložba “Emocije” umjetnice i romske aktivistice Talite Jašarevski biće svečano otvorena u petak u prostoru Romskog edukacijsko-kulturnog centra u Zagrebu.

Savez Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA” postavlja prvu samostalnu izložbu jedne romske umjetnice iz Hrvatske u Hrvatskoj, omogućavajući time da se kulturno-umjetničkom stvaralaštvu Romkinja prida zasluženi dio medijskog prostora te da se prepozna dodana vrijednost koju one stvaraju.

Talita Jašarevski

Talita Jašarevski rođena je 1992. godine u Zagrebu. Od najranije dobi pokazivala je talenat za umjetnost pa je nakon završene osnovne škole upisala školu Primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu – smjer grafički dizajn.

„Ne mogu bez svog svijeta u kojem sama sa sobom, svojim mislima i osjećajima na prazan papir prenosim svoje muke, sreću i ideje“, opisuje Talita stvaranje svojih umjetničkih radova. Uzore u umjetnosti najčešće pronalazi u umjetnicima iz perioda nadrealizma, kao što je Salvador Dali, zatim u fantastičnim ilustracijama španskog umjetnika Luisa Roye, ili u stvaralaštvu najpoznatijeg umjetnika 20. vijeka – Pabla Picassa.

Pored umjetničkog stvaralaštva svakako treba spomenuti i Talitin volonterski i aktivistički rad kroz organizacije civilnog društva s ciljem pružanja pomoći i podrške sunarodnjacima u rješavanju problema s kojima se susreću u svakodnevnom životu te njegovanja romske kulturne baštine. Dugogodišnja je članica udruženja Zajednica Roma Hrvatske Romski san, a trenutno je angažirana i u okviru dva značajna projekta koje provodi Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA” – Obrazovane Romkinje – Osnažene romske zajednice! i organiziranja Kongresa mladih Romkinja i Roma u Republici Hrvatskoj.

Naziv izložbe Emocije publici prenosi temeljnu simboliku o povezanosti i sličnosti svih ljudi kroz emocije.

“Bez obzira na nacionalnost, boju kože, vjersku pripadnost ili starosnu dob svi duboko proživljavamo iste emocije”, istakla je umjetnica.

Izložbom dominiraju ženski likovi. Kako je ranije naglasila, uloga Romkinja se nedovoljno prepoznaje, a njihova snaga neopravdano umanjuje. One su na svojim plećima iznijele veliki teret historijske diskriminacije romskog naroda, vijekove života na margini društva i genocid u logorima za vrijeme Drugog svjetskog rata.