Između slobode i govora mržnje: Sudije i tužioci neinformisani, građani ne prijavljuju govor mržnje

Kao najčešći krivci za širenje govora mržnje i njegovu propagandu, okarakterisani su mediji. Mediji koriste situaciju i od nje prave senzaciju, zarad koje dolaze do određenog interesa

1017
Foto: Udar

Sve definicije govora mržnje svode se na poziv na nasilje prema određenoj grupi, bila ona vjerska, nacionalna, rasna, etnička, seksualna, polna i sl. Uprkos tome, teško je prepoznati kada govor ima status slobodnog mišljenja, a kada prelazi (ne)utvrđene granice i postaje mržnja.

Na seminaru održanom u Centru za edukaciju sudija i tužilaca FBiH, u fokusu je bio govor mržnje na internetu. Kako smo saznali od naših sagovornika, u BiH, u kojoj je svakodnevno pristutno brutalno i primitivno vrijeđanje konstitutivnih naroda, nacionalnih i seksualnih manjina, žena i drugih, ipak nema predmeta koji su vođeni na osnovu podsticanja na mržnju putem online platformi.

Edin Šarčević (Foto: Udar)

– Govor mržnje je aktuelna i interesantna tema za budući rad sudija i tužilaca. Nastojimo identificirati govor mržnje i utvrditi odgovornost za njegovo ispoljavanje. Do danas, nemamo evidenciju da je u građanskom procesu bilo predmeta vezanih za govor mržnje, odnosno predmeta u kojima su stranke samoinicijativno, o svom trošku ulazile u sudske sporove. Mi se uvijek koncentrišemo na sankcije, ali nekad je važno samo izvinjenje i javna osuda govor mržnje – istakao je Edin Šarčević, direktor Fondacije Centar za javno pravo.

Mediji glavni krivci

Kao najčešći krivci za širenje govora mržnje i njegovu propagandu, okarakterisani su mediji. Mediji koriste situaciju i od nje prave senzaciju, zarad koje dolaze do određenog interesa. Direktor Centra za javno pravo, smatra da odgovornost leži na uredništvu portala, koji su obavezni da uklanjaju komentare koji sadrže govor mržnje.

Međutim, ono što je teško definisati jeste, šta predstavlja govor mržnje, a šta slobodu govora?

– Postoji zakonska obaveza uklanjanja komentara, ali javlja se čitav niz problema u smislu brzine uklanjanja, komentara koji su „uklonjeni“, ali opet dostupni i sl. Uvijek se javlja neslaganje, da li je komentar samo lično mišljenje ili sadrži elemente govora mržnje – istakao je direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH, Arben Murtezić.

Arben Murtezić (Foto: Udar)

Između slobode govora i govora mržnje, nerijetko se nađu zlonamjerne pretpostavke. U tekstu „Sarajevski policijaci prekinuli tučnjavu kod Željezničke stanice“ objavljenom sinoć na potalu Klix, komentar sa 350 lajkova, glasi: „Ciganija tu živi stoljećima.“

Direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca, smatra da govor mržnje na internetu nekad predstavlja veću prijetnju od samog oružja, kojim se obično izvršava nasilje, citirajući premijerku Novog Zelanda koja je nakon terorističkog napda u toj zemlji istakla da je lako zabraniti oružje, ali da je gotovo nemoguće spriječiti radikalne ideologije koje su se širile i dalje šire virtuelnim prostorom.

Iako su mediji bili glavna tema današnjeg skupa, na seminar nisu bili pozvani predstavnici medija, izuzev medijskih analitičara Amera Džihane i Mehmeda Halilovića, ali pošto je ovo prva ovakva edukacija, u planu su i edukacije na koje će u narednom periodu biti pozvani i drugi predstavnici medija, poručeno nam je iz Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine.

(portal-udar.net)