Izuzetno dobar uspjeh bh. inovatora u Poljskoj

Najbolji rezultat ostvarila je sarajevska magistrica građevinskih nauka Dragana Janković čije su obje inovacije – „Cilindrična alatka za brušenje i poliranje tankih uzoraka” i „Kalup za izlijevanje tankih uzoraka“ dobile zlatne medalje

890

Bosanskohercegovački inovatori postigli su izuzetno dobar uspjeh na 14. Međunarodnoj izložbi inovacija „Intarg ’21“, održanoj 15. i 16. juna u poljskom gradu Katovice, po drugi put online.

Prema sinoć objavljenim rezultatima, nagrađeno je svih šest inovacija članova Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine.

Najbolji rezultat ostvarila je sarajevska magistrica građevinskih nauka Dragana Janković čije su obje inovacije – „Cilindrična alatka za brušenje i poliranje tankih uzoraka” i „Kalup za izlijevanje tankih uzoraka“ dobile zlatne medalje. Uz to, za „cilindričnu alatku“ dobila je i specijalnu nagradu izložbe „Euroinvent“, koja je prošlog maja održana u Jašiju, Rumunija. Zanimljivo je da se Dragana godinama bavi inovatorstvom, ali da joj je ovo prva izložba na kojoj je predstavila neke od svojih radova.

Bh. naučna zajednica obogaćena je i trećom zlatnom medaljom, za „Metodu integracije procesa za proizvodnju cementa i sode u cilju smanjenja emisije CO2“, čiji su autori tuzlanski tehnolozi prof. dr. sc. Zehrudin Osmanović, doc. dr. sc. Nedžad Haračić, mag. sc. Nisad Avdić i dipl. inž. Damir Mulamehmedović.

Srebrnu medalju dobila je Meliha Klopić Murtić iz Cazina za „Kruti šampon za jačanje korijena kose“, koji se ručno izrađuje od ljekovitih krajiških biljaka, u preciznim proporcijama od stotih dijelova grama.

Ovu medalju je dobio i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog, za „Zaštitnu masku protiv virusa“.

Sadiković je dobio i jednu bronzanu medalju za „Netopivi fišek za sladoled“.

(FENA)