Izvršna direktorica UN Women upozorila: Žene u naročitoj opasnosti zbog rata u Ukrajini

447

Organizacija UN Women je ozbiljno zabrinuta zbog intenziviranja vojne ofanzive u Ukrajini i posebno skreće pažnju na njene posljedice na živote i sredstva za život ukrajinskih žena i djevojaka.

„Predani smo podršci ukrajinskom narodu, posebno ženama i djevojkama, u ovom trenutku kada je to najviše potrebno“, izjavila je izvršna direktorica ove organizacije Sima Bahous.

Kako je istakla, trenutna situacija ugrožava sigurnost svih Ukrajinaca i stavlja žene i djevojke u posebno povećan rizik od seksualnog i rodno zasnovanog nasilja, posebno one koje su izbjeglice ili na drugi način raseljene iz svojih domova.

„Ovi faktori moraju se uzeti u obzir u svim nastojanjima da se prati i reaguje na situaciju u Ukrajini, kako bi se na rane znakove upozorenja djelovalo odgovarajućim odgovorom. Puno i značajno učešće žena također je od vitalnog značaja za poboljšanje mirovnih i sigurnosnih procesa. U tom smislu, prepoznajemo organizacije civilnog društva na terenu koje su, kao i uvijek, naši ključni partneri u radu na jačanju glasova žena i djevojaka. Stoga je uključivanje samih žena u procese donošenja odluka i humanitarni odgovor ključno kako bi se osiguralo poštovanje njihovih prava“, kazala je Bahous.

Generalni sekretar UN-a pozvao je ranije na prekid vatre, deeskalaciju napetosti i čvrst povratak diplomatiji i dijalogu. Istakao je sve veće humanitarne potrebe i korake koje poduzima kako bi se poboljšala humanitarna pomoć narodu Ukrajine.

„Pozivam međunarodnu zajednicu, dok se okuplja u znak podrške, da zadrži žene i djevojke u centru i osigura da planirana i pružena humanitarna pomoć bude rodno osjetljiva“, kazao je Antonio Guterres.

Organizacija UN Women istakla je da radi na tome da žene, a naročito one raseljene, HIV-pozitivne, žene Romkinje, žene s posebnim potrebama, ne budu zapostavljene.

„Vaša donacija sada može pomoći u rješavanju potreba žena u Ukrajini, uključujući one koje bježe od nasilja u susjedne zemlje, u vrijeme hitne krize. Možete pomoći u zaštiti i osnaživanju žena Ukrajine da zaustave porast nasilja i promovišu ravnopravno sudjelovanje žena i doprinos mirovnim pregovorima“, naveli su iz UN Women.

Sredstva možete donirati ovdje.