Jačanje zdravstvenih navika – besplatni pregledi i edukacija

664
Violeta Mrkaljević
Violeta Mrkaljević

U Bijeljini se odvija projekat “Prevencija je pola zdravlja” koji izvodi Udruženje za razvoj i edukaciju mladih “Siguran korak”.

Projekat se sastoji od edukativnih aktivnosti. To su radionice sa Romkinjama u reproduktivnoj dobi na teme važnosti prevencije i odlaska ginekologu. Radionice vodi specijalista ginekologije i akušerstva dr Stojanka Nikolić. Obuhvaćene su Romkinje 18 do 50 godina starosti, ukupno 30 žena sa područja grada Bijeljina.

Potom radionice sa romskom djecom o zdravim životnim navikama i rizicima korištenja psihoaktivnih supstanci. Radionice vodi specijalista pedijatrije dr Snežana Simić-Perić. Obuhvaćena su romska djeca uzrasta 7-15 godina, ukupno 20 djece sa područja Bijeljine.

Projekat ima I promotivnu I zagovaračku komponentu koja se sastoji od ulične akcije zagovaranja sa romskom populacijom u Bijeljini o zdravstvenoj zaštiti vezanoj za COVID-19 pandemiju. Obuhvaćeno je ukupno 200 Roma i Romkinja 18-70 godina starosti. Aktivnost vodi romska medijatorica Begzada Jovanović.

U okviru ovoga važna aktivnost je da se građani iz romskih zajednica, a posebno Romkinje u Bijeljini, informišu o važnosti imunizacije u borbi protiv COVID virusa. Dio građana romske nacionalnosti nema skoro nikakvo znanje vezano za imunizaciju, a dio, koji bi i želio da se vakciniše, nema informacije kako to ostvariti.

Violeta Mrkaljević, koordinatorka na projektu “Prevencija je pola zdravlja” kaže da je projekat izazovan I u značajnoj mjeri dobro prihvaćen od strane korisnika.

„Žene dobro reaguju, komunikativne su i jako su zainteresovane. Dosta njih ima pitanja za doktoricu. Neke žene su donijele postojeće ljekarske nalaze kako bi dobile razjašnjenje ili dodatnu informaciju. Doktorica je ponudila ženama ginekološki pregled, besplatan. Očekujemo u narednom periodu da će biti dosta pregleda. Doktorica je posvećena radionicama i ženama. Iako nije projektom predviđeno da nastupa, ona to radi jel’ želi da se ostvari napredak u zdravlju”, kaže Mrkaljević.

Kordinatorka kaže da su djeca posebno ljubopitljiva.

„Djeca su postavljala pitanja pedijatru i što je jako interesantno, zanimala ih je tema o raku i leukemiji! Zatim je veoma bilo zanimljivo što su djeca pitala kako da vode brigu o higijeni, kako prati zube. Zatim su na kraju rekli da nemaju četkice i pastu za zube“, rekla je Mrkaljević istaknuvši da većina romske zajednice još treba materijalnu pomoć.

Projekat finansira Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u visini 6800 KM.