Jan Hankok – prestižni romski naučnik i ambasador romske istorije, jezika i književnosti

Jedna od vjerovatno najprestižnijih nagrada u ruke Hankoka došla je u januaru ove godine kada je Hankok stekao titulu Oficir reda britanske imeprije kraljice Elizabete II

1299
Dr. Ian Hancock (Foto: Youtube screenshot)

Jan Hankok je zasigurno jedan od najuticajnijih romskih naučnika na svijetu. Profesionalno se bavi lingvistikom, političkim angažmanom i svrstava se u najzaslužnije ličnosti kada je u pitanju razvoj romskih studija.

Hankok je direktor Programa romskih studija i Romskog arhivnog i dokumentacionog centra na Teksaškom Univerzitetu u Austinu, gdje predaje engleski jezik, lingvistiku i azijske studije od 1972. On je predstavnik Roma u Ujedinjenim nacijama i član je Kancelarije SAD-a za sjećanje na holokaust.

Rođen je u britanskoj i mađarskoj romskoj porodici u Londonu, otišao je s njima u Kanadu gdje je živio četiri godine, a onda se kao 19-godišnjak samovoljno vratio u Englesku.

Jan Hankok je prvi Rom u Velikoj Britaniji koji je doktorirao, a zanimljivo je to da nikad nije završio srednju školu, no nakon završenih osnovnih studija, uspio je steći tri doktorske titule.

Njegova književna djela u fokus stavljaju istoriju Roma koja je uvijek bila izrazito nepovoljna i složena za romsku populaciju. Parijin sindrom je prva knjiga koja je dokumentovala porobljavanje Roma u Evropi i služi kao otkriće današnjim generacijama o prošlosti moderne, savremene i demokratske Evrope, kakvu je godinama unazad poznajemo.

Mi smo romski narod je takođe prva knjiga ovakve vrste i služi kao vodič učiteljima koji žele predstaviti život Roma svojim učenicima. Hankok je autor više od 350 publikacija.

Književna djela Hankoka obuhvataju poeziju, priče, nauku, gorke kritike i prijateljske savjete. Često se služi improvizacijom, ali se mnoge teme mogu poistovijetiti sa realnošću. U nekim od svojih spisa vidljivi su elementi ljtnje i frustracije, ponajviše zbog toga što su Romi u pozitivnim smislu nevidljivi i njima se manipuliše.

Hankok je zainteresovanost za kreolske jezike pokazao još kao student. Kreolski jezici su oni koji nastaju u zajednicama čiji pripadnici potiču iz različitih dijelova svijeta i koji ne govore istim jezikom. Njeogva kuća, dugo je bila dom za brojne studente iz afričke države Siera Leone, a on je provodio mnogo vremena u njihovom društvu upoznajući se sa nepisanim jezikom, naziva krio, želeći da pomogne zajednici da se jezik dokumentuje.

Hankok je do sada primio brojna postignuća, kao što su međunarodna nagrada za ljudska prava Rafto Fondacije iz Norveške 1997. godine, primio je nagradu za mir na Univerzitetu Wisconsin 1998. Počasne doktorate dobio je na Univerzitetu Ume, a drugi na Univerzitetu Konstantin u Slovačkoj. Bio je predstavnik Ekonomskog i socijalnog savjeta UN-a pri UNICEF-u. Brojne obrazovne i aktivističke ustanove dodijelile su priznanja Hankoku.

Jedna od vjerovatno najprestižnijih nagrada u ruke Hankoka došla je u januaru ove godine kada je Hankok stekao titulu Oficir reda britanske imeprije kraljice Elizabete II (OBE).

(portal-udar.net)