Janković: U Srbiji nema ogromnog pomaka na polju ravnopravnosti

584

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji Brankica Janković kazala je da se u prethodne dvije pandemijske godine nije osjetio ogroman pomak na polju ravnopravnosti, te da su žene više opterećene jer je više žena nego muškaraca zaposleno u vitalno važnim servisima.

“S druge strane, podnijele su veći teret jer se mnogim ženama posao udvostručio u vrijeme ove krize”, kazala je Janković te dodala da u istom razdoblju nasilje nad ženama nije smanjeno.

Prema njezinim riječima, ekonomsko osnaživanje žena  glavni je cilj i imperativ za dalji razvoj.

“Nema nikakve dileme da imamo konstantni razvoj, ali još uvijek taj rast i razvoj nisu osjetili svi naši građani i građanke. Više je žena koje ne osjećaju u dovoljnoj mjeri taj napredak. S druge strane, poštovane su preporuke koje smo mi dali kao institucija nadležna za borbu protiv diskriminacije, da se programi mjera usmjere ka ekonomskom osnaživanju žena”, rekla je Janković, gostujući u Dnevniku Radiotelevizije Srbije.

Također, istaknula je kako treba raditi i na inkluzivnom rastu, poticanju djevojčica da biraju zanimanja poput onih iz oblasti IT-a, jer i dalje vladaju stereotipi kako takva zanimanja, koja su najtraženija na tržištu, nisu za ženu.

Povjerenica Janković je kazala da je u politici mnogo više žena, te da na čelnim pozicijama u Srbiji imaju povećanje za 8,8 posto što je oko europskog prosjeka.

“Općine vode sa 16 posto žena, ima ih i na mjestima predsjednica skupština, načelnica uprave. Nismo napredovali u javnim poduzećima. I dalje muškarci vode javna poduzeća, a žene javne ustanove. Ali ja sam optimistična zato što mislim da se nikada to klatno više ne može tek tako vratiti na onu drugu stranu”, kazala je Janković.

Janković je kazala da žene nisu postigle punu ravnopravnost, a u značajno težem položaju su samohrane majke, siromašne, žene koje žive na selu, s invaliditetom, Romkinje, starije i žene žrtve obiteljskog nasilja.

Srbija je među prvih osam zemalja ratificirala Istambulsku konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama i značajno unaprijedila pravni okvir i sustav zaštite, ali se pokazalo da kao društvo moramo još učinkovitije raditi, kazala je Janković.