Januar, mjesec podizanja svijesti o “Jednom Zdravlju”

"Jedno zdravlje" ("One Health") je pristup organizaciji i funkcioniranju zdravstvenog sistema, na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i globalnom nivou, kako bi se postiglo optimalno zdravlje i dobrobit svih ljudi, životinja, biljaka i zajedničkog im okoliša, prepoznajući njihove neraskidive međusobne veze

611

Kampanju Mjesec podizanja svijesti o “Jednom Zdravlju” pokrenule su posljednjeg dana 2019. godine na društvenim mrežama organizacije “One Health Commission” i “Louisiana One Health in Action”.

Zamišljena je kao odgovor na Rezoluciju američkog senata S. 462 kojom je januar 2020. proglašen Nacionalnim mjesecom zagovaranja “Jednog Zdravlja” u SAD-u (“One Health Awareness Month”).

U kampanju su se uključili i zagovornici “Jednog Zdravlja” širom svijeta, a među njima i zagovornici ovog pristupa u Bosni i Hercegovini (BiH).

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) prva je zdravstvena institucija u BiH, koja posluje i djeluje po principima “Jednog zdravlja”, odnosno objedinjuje stručni kadar i implementira djelatnost iz oblasti zaštite ljudi, životinja i bilja, zajedno i uvezano, jer su oni tako povezani i u prirodi, saopćeno je.

“Jedno zdravlje” (“One Health”) je pristup organizaciji i funkcioniranju zdravstvenog sistema, na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i globalnom nivou, kako bi se postiglo optimalno zdravlje i dobrobit svih ljudi, životinja, biljaka i zajedničkog im okoliša, prepoznajući njihove neraskidive međusobne veze.

Da bi efikasno identificirali, odgovorili i spriječili izbijanje i širenje zoonoza, kao i probleme sa sigurnošću hrane, epidemiološki podaci i informacije od laboratorija bi trebalo da se podijele među različitim sektorima.

Vladini zvaničnici, istraživači i radnici u različitim sektorima na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou trebali bi sprovesti zajednički odgovor na svaku zdravstvenu prijetnju.

Oblasti koje hitno trebaju pristup “Jednom Zdravlju” na svim nivoima akademske zajednice, vlasti, politike, industrije i istraživanja, zbog neraskidive međusobne povezanosti zdravlja ljudi, životinja, biljaka i okoliša su veza između ljudi i životinja, stručno obrazovanje i obuka slijedeće generacije profesionalaca “Jednog Zdravlja”, istraživanje, obezbjeđivanje sigurnog snabdijevanja hranom i vodom visokog kvaliteta – dostupne i jeftine, poljoprivredna proizvodnja i upotreba zemljišta – zdravlje tla, prirodni resursi i konzervacija, te nadzor nad bolesti, prevencija i odgovor, kako infektivnih tako i hroničnih bolesti – saopćeno je.

Planovi zdravstvenih institucija širom svijeta je da se svakodnevno daju informacije kao što su značaj pristupa “Jednog Zdravlja”, te povezanosti ovog pristupa u rješavanju antimikrobne rezistencije, gubitka biološke raznolikosti, klimatskim promjenama, značaju istraživačkih otkrića napravljenih pomoću pristupa “Jednog Zdravlja”, ekonomskim koristima ovog koncepta, i hroničnim bolestima.

Namjera je i upoznati građane i stručnu javnost o relacijama Jedno zdravlje i obrazovanje, Jedno Zdravlje i UN Ciljevi Održivog Razvoja, te Unapređivanje pripravnosti za hitne slučajeve kroz Zakon o “Jednom Zdravlju”.

(FENA)