Jasmin Ramić: U ringu sam pokazao šta znači “romsko srce”

5059
Jasmin Ramić

Jasmin Ramić, poznatiji kao “Lavlje srce”, član je Kik boks kluba “Panter” iz Bijeljine. Svojom hrabrošču i izvanrednom tehnikom, ovaj mladi Rom iz Bijeljine osvaja srca publike. Iako “Panter” nije korisnik budžetskih sredstava Grada Bijeljina i funkcioniše bez sponzora, Jasminov trener i dalje ulaže veliki napor u karijeru ovog mladog i talentovanog borca. Kroz karijeru, Jasmin se borio u različitim kategorijama i ima čast okušati kako u boksu, tako i amaterskim i profi borbama u K-1.

U kratkom razgovoru, Jasmin nam je ispričao kako je sve počelo, šta za njega znači ring i kakvi su njegovi planovi.

Šta za tebe znači kik boks i kako je sve počelo?

-Jako mlad sam napustio školu… Već po završetku osmog razreda bio sam prepuštan sam sebi. Morao sam se boriti kroz život. Kada sam napustio školu našao sam spas u sportu, a to je kik boks koji mi je potpuno promijenio život. Sa 15 godina sam se borio kao pravi lav! Nisam imao bog zna neku podršku porodice, osim trenera koji mi je bio prijatelj, motivator i sve što treba samo da bih ostvarivao dobre rezultate. Kao junior, bio sam jako zapažen na našim prostorima, je sam do tada imao 50 borbi i dosta medalja.

Rekao si da ti je kik boks promijenio život. Da li je bilo i teških momenat kada si razmišljao da odustaneš?

Jasmin Ramić i nejgov trener Dimitrije Jovanović Rox

-Pa, bilo je i teških trenutak u životu…  Iako sam imao dobre rezultate, nisam mogao živjeti od tog sporta. Počeo sam se baviti poljoprivredom i u tom trenutku sam mislio da je to najbolje riješenje za mene. Poslije tri godine pauze, na nagovor trenera Dimitrija Jovanovića zvanog Rox, ponovo ulazim u ring gdje se ponovo zaljubljujem u sport i konačno pronalazim sebe. Pripreme su krenule lagano i na prvom turniru poslije povrtka, osvajam prvo mjesto pored veoma ozbiljnih boraca. Riječ je o Prvenstvu BiH koje je bilo održano u Sarajevu u K-1 disciplini, gdje sam sa tom zlatnom medaljom obezbjedio učešče na prvenstvo svijeta. Nažalost, to sam propustio zbog nedostatka sredstava.  Mi nismo na budžetu Grada. Sav finansijski teret je na treneru koji mora sam sakupiti novac – od priprema do puta, svega…

Koja borba je za tebe bila najizazovnija u karijeri?

-Bilo je dosta borbi i sve su bile veoma zahtjevne i nimalo lake. Ali, od svih borbi, izdvojio bih onu u  kojoj sam u zadnjem trenutku prihvatio da bude zamjena u Čedinom meču i sa jedva 74 kg izašao na ring. Sve u svemu, odraditi tri runde sa Čedom TDI Pantićem, nije mala stvar i to u prepunoj sportskoj dvorani “Borik” u Banja Luci pred njegovim navijačima. Ko se iole razumije u ovaj sport, zna o čemu govorim i to samim tim što sam prihvatio meč. Mnogi veliki borci odbili ovo što sam ja prihvatio, njih pet ukupno.

Iako sam prvi meč trebao odraditi sa nešto slabijim borcem Erikom Buzem, gdje odustajem i prihvatam dosta opasnijeg borca  koji nije imao protivnike do zadnjeg momenta. Ovim sam pokazao da mogu ući u ring sa bilo kim. Iako sam doživio poraz u trećoj rundi, to me je samo motivisalo da dalje treniram.

Pokazao sam šta znači romsko srce! Ne biram protivnike, sve ih poštujem, a također, u ring idem do kraja. S obzirom na naše uslove i na uslove u kojima se oni spremaju, ja sam više nego zadovoljan.

Koliko je kik-boks zahtjevan kao sport?

-Iako je kik boks kao i sve borilačke vještine zahtjevan, u smislu treninga, fizičke spreme, za mene ovaj sport predstavlja anti-stres terapiju, jer mi je pomogao da osim fizičke, steknem i mentalnu snagu. Također, kroz sport kada odradim i profesionalni meč, zaradim neke pare što me motiviše da radim još jače. Da ne treniram, nisam siguran da li bi mogao normalno funkcionisati.

Imaš li neku poruku za mlade Rome i Romkinje?

-Prvo što bih izdvojio je da se obrazuju. Naši stariji treba da budu uzor djeci i da im skreću pažnju koliko je bitno obrazovanje. Primjera radi, ja nisam imao podršku roditelja i žao mi je što se nisam školovao. Druga stvar – svima poručujem da se bave sportom, jer će tu najbolje naučiti poštovati sve druge, biće zdravi i osnaženi kroz život. Moje mišljeje je da sva omladina, bez obzira na prepreke, treba da se bavi sportom. Mi Romi smo talentovani i to kada se malo usmjeri sa pravim ljudima, tu su rezultati.

Moji prvi ciljevi su u životu su ispunjeni, a to je  moja porodica koja je na prvom mjestu, imam trenutno troje djece i sretan sam čovjek. Drugi cilj  je da  napravim dobre rezultate u borilačkim sportovima, te da na najbolji način predstavim svoje Rome da ljudi imaju priliku i ovu drugu stranu vidjeti, da smo mi jedan vrijedan narod koji poštuju sve, a  također žele biti ravnopravni sa svima.

(portal-udar.net)