Javni poziv za projekte promicanja ravnopravnosti spolova

460

Udruge građana “Nešto više” i “Amica educa” raspisuju javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata u cilju podrške organizacijama civilnog društva za povećanje njihovog doprinosa prevenciji, smanjenju i borbi protiv svih oblika rodno zasnovanog nasilja u okviru projekta „Razvoj programa obuke za članove/članice općinskih/gradskih komisija za ravnopravnost spolova u Bosni i Hercegovini“.

Cilj projekta je jačanje uloge i položaja žena u političkim, socijalnim i ekonomskim procesima i podrška lokalnim partnerstvima u uspostavljanju efikasnih mehanizama za rodnu ravnopravnost u lokalnim zajednicama u BiH, stoji u priopćenju udruge  “Nešto više”.

Ukupan iznos dostupnih sredstava za projekte u zajednicama u okviru ovog javnog poziva iznosi 97.800 KM, dok za pojedinačne projekte iznosi 4.890 KM.

Projekt je podržan od Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini, a implementiraju ga udruge građana “Nešto više” i “Amica Educa”, u suradnji sa Gender Centrom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Gender centrom Vlade Republike Srpske.

Naveli su kako projekti moraju biti implementiran na području lokalnih zajednica Bosanska Krupa, Busovača, Derventa, Goražde, Ilidža, Kalesija, Kalinovik, Jajce, Laktaši, Mostar, Nevesinje, Kostajnica, Novo Sarajevo, Prijedor, Prnjavor, Šamac, Tešanj, Teslić, Tuzla i Vlasenica, odnosno korisnici projekta moraju biti stanovnici navedenih lokalnih zajednica.

Na javni poziv mogu se prijaviti organizacije civilnog društva (udruženja i fondacije osnovane prema važećim zakonima o udruženjima i fondacijama) iz Bosne i Hercegovine, čije se sjedište nalazi u jednoj od nabrojanih lokalnih zajednica odnosno aktivno provode svoje aktivnosti u toj zajednici.

Više informacija i svi potrebni dokumenti mogu se pronaći na ovom linku.