Jedinstvene studije o holokaustu na Univerzitetu u Kragujevcu

513

Pitanje kolektivne krivice, empatije prema nevinim žrtvama, getoizacije, (ne)tolerancije prema drugima, samo su neke od tema koje se obrađuju na Studijama Holokausta, pri kragujevačkom Univerzitetu na Filološko umjetničkom fakultetu.

Ovaj jedinstveni program, kakav do sada nije postojao ni na jednoj visokoškolskoj ustanovi u Srbiji pokrenut je od ovog, zimskog semestra pri Centru za studije sjećanja na Univerzitetu u Kragujevcu i njime rukovodi profesorica Katarina Melić, sa Katedre za romanistiku Filološko-umjetničkog fakulteta.

Predavanja na Studijama Holokausta prati oko 60 studenata.

Na ovim studijama izučavaju se uvod u holokaust, suočavanje Nijemaca sa nacističkom prošlošću, odnos prema nearijevskim narodima u Trećem rajhu, ali i odnos prema holokaustu u francuskoj literaturi ili sefardska kultura na Balkanu.

„Mladi su danas izuzetno slabo informisani o holokaustu. Kod njih ne samo da postoje velike rupe u obrazovanju po ovom pitanju već vrlo često, čak potpuno neznanje o samom događaju ili istorijskim okolnostima koje su do njega dovele i u kojima se on odvijao“, kazala je profesorica Melić.

Po njoj, cilj ovog programa je da studenti ne samo nešto nauče, već i da tako stečeno znanje prenesu dalje.

Jedan od ciljeva Centra za njegovanje kulture sjećanja je i da se Kragujevac pozicionira na mapi sjećanja kao što su Jasenovac ili Girs u Francuskoj, Aušvic, ali i ostala mjesta stradanja. Bitno je da Šumarice ponovo dobiju svoj pravi istorijski značaj, ali i da se mladima predoči da na stratištima nisu ubijani samo Srbi, već i Jevreji, Romi i Siti, što se često zaboravlja, prenio je Danas.rs.