Jovana Barbu: Rom znači čovjek

Porodica Barbu ponosno ističe da su Romi. A svojim djelima i uspjesima razbili su predrasude i stereotipe o romskoj populaciji.

1959
Jovana Barbu (Foto: privatna arhiva)

Ovo je priča o Jovani Barbu, mladoj, ponosnoj Romkinji, učenici Ekonomske škole u Bijeljini koja uz osmijeh, uzdignute glave, razbija sve predrasude i stereotipe o romskoj populaciji. Osim što je dobar đak i ponos porodice, Jovana je i višegodišnja pobjednica u besjedništvu na ”Višnjićevim danima” u Bijeljini.  O Jovani smo već pisali ranije, ali vam sada donosimo priču iz jednog drugog ugla.

,,Ja sam Jovana Barbu. Roditelji su me naučili da se ne stidim onoga šta jesam. Od rođenja pa sve do danas se borim za svoje bolje sutra, za bolji život ‘nas drugačijih’, nas nacionalnih manjina. Ja, možda jesam drugačija po boji kože, iako sam samo malo tamnija od ostalih. Možda sam drugačija po načinu govora i razmišljanju, ali u suštini sam ono što ste i vi, ovako započinje svoju priču Jovana Barbu,  mlada Romkinja iz Bijeljine. Jova, kako je zovu, je učenica Ekonomske škole u Bijeljini koja uz osmijeh, uzdignute glave, razbija sve predrasude i stereotipe o romskoj populaciji. Osim što je dobar đak i ponos porodice, Jovana je i višegodišnja pobjednica u besjedništvu na ‘’Višnjićevim danima’’ u Bijeljini.

,,Maturantkinja sam Ekonomske škole u Bijeljini i nisam jedino dijete u porodici. Imam starijeg brata koji je student Ekonomskog fakulteta i sestru koja je deveti razred osnovne škole. Sjećam se kada mi je otac govorio da nije važno šta ko govori o meni, važno je da se lavovski borim za sebe, jer on neće biti uvijek pored nas. Ta rečenica postala mi je zvijezda vodilja”, kazala je za RTRS Jovana Barbu.

Već prvog dana u školi s ponosom je istakla svoje porijeklo. Kaže nikada neće zaboraviti taj trenutak. Svi su se okrenuli prema njoj iznenađenog lica, uslijedili su pogledi… čula se škripa stolica koja joj i danas odzvanja u ušima.

,,Pretpostavljam da su mislili da sam prljava, pocijepana, da nemam šta da jedem, da prosim, kradem.”

Kaže da ju je to nagnalo da sjedne i napiše besjedu ,,Rom znači čovjek.’’. Tom besjedom, koja je bila i pobjednička na manifestaciji ”Višnjićevi dani”, kaže  Jovana, poništava predrasude u srednjoj Ekonomskoj školi. Pet godina Jovana pobjeđuje na takmičenju u besjedništvu na ”Višnjićevim danima”. Uzdignute glave ide kroz život, zahvaljujući svojim roditeljima koji joj daju snagu i uče da iznad svega da bude čovjek.

Završiti školu i biti čovjek

Porodica Jovana Barbu jedna je od romskih porodica koja snažno insistira na obrazovanju. Potpuno su posvećeni edukaciji svoje troje djece. Prije četrnaest godina došli su u Bijeljinu u potrazi za poslom. Kupili su kuću i započeli proizvodnju kartonske ambalaže te se pozicionirali se u zajednici.

Jovan Barbu kaže da je svoju djecu vaspitavao da budu ljudi i da se ne stide od onog što jesu. “Obećao sam sebi, a onda i djeci, da će biti Romi i da ću kao otac uraditi sve da im priuštim pristojan život uz želju da završe školu da postanu ljudi”, priča Jovan Barbu.

Njegova supruga Zorica Barbu ističe da im se do sada nije deslo da se neko iz bilo kog razloga požali na djecu. “Do sada smo imali samo to da nam neko pohvali djecu i to nam je drago”, kaže Zorica.

Najstarije dijete u Porodici Barbu je sin Petar. On je student Ekonomskog fakultata Univerziteta  u Istočnom Sarajevu i  prvak je na republičkom takmičenju iz monetarne ekonomije. Najmlađa  kćerka  Dragana planira da studira psihologiju, a Jovana će upisati pravo.

Duško Đurić, direktor Ekonomske škole u Bijeljini, koju pohađa Jovana, ističe da se ”radi o darovitoj djeci.

“A kada su darovita djeca u pitanju onda druge odrednice nikakvu funkciju nemaju, kaže Đurić.

Biti advokat i boriti se za prava Roma

Jovana Barbu  sa ponosom ističe da  planira da ostane u Republici Srpskoj, odnosno u Bosni i Hercegovini, i upiše Pravni fakultet. ”To mi je cilj. Uvijek sam znala šta hoću da budem. Hoću da budem dobar advokat, želim ovdje da ostanem da se borim za svoj cilj, a i za bolje sutra drugih Roma”, ističe ova mlada i ambicizna djevojka. Jovana kaže, naučili su je roditelji da cijeni prave vrijednosti, da se nosi sa problemima i da su sloga i ljubav najbitniji. Već prvog dana u školi s ponosom je istakla svoje porijeklo, a narednih dana isticala se uspjesima.

Porodica Barbu ponosno ističe da su Romi. A svojim djelima i uspjesima razbili su predrasude i stereotipe o romskoj populaciji.

(portal-udar.net)