Jovana Barbu: Uvijek sam se ponosila što sam Romkinja

2004

Odrastanje u Bijeljini za 21-godišnju Jovanu Barbu se nije razlikovalo od odrastanja ostale djece u tom gradu. Završila je Ekonomsku školu, a danas je studentica u Brčkom, smjer žurnalistika, prva godina. S obzirom na to da se prakvalifikovala sa Pravnog fakulteta, na Žurnalistiku i komunikologiju krenula je od nule.

Jedina je Romkinja u Bijeljini koja radi kao urednica na Bijeljinskom portalu Sunrise i jako je uspješna u tome. Vodila je i stranicu Moja Bijeljina do prije pola godine.

Jovana je za portal Udar kazala da je pokrenula svoju priču zajedno sa Bojanom Novokmetom, te napravila portal i radio pod nazivom “Sunrise Media Group”.

“Tu više dajemo na važnosti mladim ljudima koji nemaju dovoljno medijskog prostora. Pored toga pokrenula sam autorsku emisiju ‘Istine’ koja se bazira na istinitim životnim pričama iz Bijeljine i okoline”, kazala je Jovana.

Naglasila je da je najbitnija organizacija dana.

“Kada imate dobro organizovan dan, sve je lakše. Naravno da se dešava da dan ne krene po planu, ali kada imate dobru volju sve je moguće”, istakla je.

U Jovaninoj porodici se nije puno diskutovalo o važnosti obrazovanja, već su ona i njeni brat i sestra od početka imali vjetar u leđa da budu što uspješniji.

Dok se mnoga romska djeca susreću sa diskriminacijom tokom školovanja, Jovana nije imala takvih problema. Okruženje, uključujući prijatelje i profesore, iskazivali su joj podršku u njenom cilju. Jovana smatra da se društvo polako oslobađa predrasuda o Romima kao neobrazovanim osobama.

“Uvijek sam se ponosila što sam Romkinja i nije bilo potrebe da to od nekoga krijem”, napomenula je.

Kako kaže, svjesna je problema i potreba romske djece. Iako obrazovanje smatra najmoćnijim bogastvom, Jovana je mišljenja da uslovi u kojima žive mnogu romsku djecu primoravaju da odustanu od školovanja.

“UREM  Siguran korak iz Bijeljine u kojem sam aktivna kao volonterka već dvije godine radi na većoj zainteresovanosti romske djece za školovanje”, kazala je naša sagovornica.

Jovana nije samo aktivna u nevladinim organizacijama koje se bave romskim pitanjima, ona također igra, pjeva, recituje i tako promoviše kulturu Roma. Već devet godina je članica Srpskog kulturno-umjetničkog društva, te smatra da su najljepši sati i minute tokom života provedeni u navedenom kulturnom društvu.

Još jedan Jovanin talenat je pisanje poezije i recitovanje. U okviru kulturne manifestacije „Višnjićevi dani“, njena autorska besjeda „Rom znači čovjek“ osvojila je prvo mjesto na takmičenju mladih pisaca, recitatora i besjednika.

“Poruka za moje mlade Rome je – nikada ne dozvolite da vas neko ponižava. Sve je stvar vaspitanja. Pokažite svima da i mi vrijedimo mnogo više nego što neko misli. Glavu gore, pravac zvijezde”, poručila je Jovana.