Juče obilježen praznik Svih svetih, prvi put odana počast ubijenim Romima u Uštici

Prema popisu žrtava koji se vodi u JU Spomen područje Jasenovac, u koncentracionom logoru Jasenovac ubijeno je najmanje 16.173 pripadnika romske nacionalne manjine, od toga veliki broj žena i djece.

545
Foto: trend.com.hr

Članovi Saveza Roma u Republici Hrvatskoj KALI SARA i Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba su prvi put na praznik Svih svetih odali počast ubijenim Romima u Drugom svjetskom ratu, na romskom groblju Uštica kod Jasenovca.

Na ovoj lokaciji identifikovana je 21 masovna grobnica u kojoj su pokopane romske žrtve ustaškog režima. Prema popisu žrtava koji se vodi u JU Spomen područje Jasenovac u koncentracionom logoru Jasenovac ubijeno je najmanje 16.173 pripadnika romske nacionalne manjine, od toga veliki broj žena i djece.

Uz romsko groblje u Uštici lani je sagrađen Romski memorijalni centar Uštica i ‘Zid boli’ koji je još u izgradnji.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi istakao je važnost izgradnje ovakvog Centra.

„Romska zajednica nema institucije, nema svoju državu, jedina država Romskoj zajednici je Republika Hrvatska i to je ono što mi cijelo vrijeme tražimo. Ne želimo da budemo drugi i drugačiji, ne želimo nikakve privilegije nego ono što se daje i drugima. Nije važno je li u pitanju zapošljavanje, stanovanje ili obrazovanje. I dalje postoje određene diskriminacije i predrasude koje Romska zajednica osjeća. Većinsko stanovništvo ne poznaje Romsku zajednicu i zbog toga postoje predrasude i diskriminacija“, rekao je Kajtazi.

Romska zajednica u Zagrebu također otvara edukativni kulturni centar, a nakon toga i Evropski romski kulturni sportski centar.

Kajtazi je istakao da mu je najveća želja da svaki Rom u Hrvatskoj i Evropi bar jednom u životu obiđe Romski memorijalni centar kako bi se prenijela poruka mladim Romima o tome šta se dogodilo i kako su Romi stradali u Drugom svjetskom ratu, prenio je hrvatski portal Trend.