Kakanj: Naš običaj je žarenje, te da grančicu mlade jabuke ili kruške okačimo o vrata

1585
Dom porodice Beganović (Foto: Udar)

Romi danas slave svoj najveći praznik u godini, Đurđevdan. Ovim danom obilježavaju dolazak proljeća, a na današnji dan u romskim zajednicama, prisutan je veliki broj običaja.

Zahvaljujući porodici Beganović, saznali smo kako Romi u Kaknju slave ovaj praznik.

„Ustajemo rano ujutro na sabah, zatim se umijamo ili kupamo hladnom vodom iz rijeke Bosne. Naš običaj je žarenje, te da grančicu mlade jabuke ili kruške okačimo o vrata“, rekla je Safeta Beganović.

Romi vjeruju da se ovim kupanjem i umivanjem odstranjuju negatinosti iz protekle godine, a u isto vrijeme se poželi više zdravlja i berićeta za sve.

U prošlosti su Romi ovim praznikom obilježavali prekid zimovanja, te pokrećući svoje čerge, kretali na put i živjeli „na točkovim“ sve do kraja ljeta kada bi se vraćali kući.

Obilježavanje ovog praznika se većinom razlikuje od mjesta do mjesta, ali kod svih Roma je bitno da proslave ovaj dan.

Ovaj dan provodimo, kaže ona, u krugu porodice, obilazimo mezarja umrlih, te kada se vratimo kući zajedno provodimo vrijeme uz roštilj, ražanj i muziku.

Iz razgovora sa porodicom Beganović, saznali smo da se Đurđevdan slavi stotinama godina, te da si običaji svugdje drugačiji.

„Sve običaje koje praktikujemo svode da na to da naša djeca budu što zdravija, srećnija, da nam usjevi bolje rode i da živimo na lijep način“, dodala je Safeta.

Đurđevdan je praznik kroz koji Romi širom Bosne i Hercegovine imaju priliku da još jednom pokažu dio svoje bogate kulturne baštine koja je utjecala i na druge narode na ovim prostorima.

Na kraju razgovora, cijela porodica Beganović istakla je važnost tradicije i kulture.

„Mi mlađima ostavljamo ovo, da ne zaborave svoju tradiciju i kulturu“, zaključila je Safeta.

(portal-udar.net)