Kakanj: U naselju Varda nedovoljno, ili nikako higijenskih sredstava

Varda je najveće romsko naselje u Kaknju u kojem živi najviše pripadnika romske nacionalne manjine u ovoj općini

1727
Naselje Varda (Foto: Udar/arhiva)

Na današnjoj vanrednoj sjednici Vijeća ministara BiH, proglasilo je stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa. Broj zaraženih koronavirusom na području cijele Bosne i Hercegovine se povećava iz dana u dan.

Na području općine Kakanj još uvijek nema zaraženih koronavirusom.

Varda je najveće romsko naselje u Kaknju u kojem živi najviše pripadnika romske nacionalne manjine u ovoj općini. Prema podacima sa terena, mještani ovog naselja imaju vodu i struju, ali nedovoljno, ili nikako higijenskih sredstava, koja su u ovakvim situacijama neophodna.

Zemina Vehabović, Predsjednica savjeta Mjesne zajednice Varda, istakla je zabrinutost svojih mještana zbog nedostatka sredstava za ličnu higijenu.

Vodu i struju imamo, kao što smo imali i do sada, ali nemamo nikakvih sredstava za higijenu – rekla je Zemina Vehabović, Predsjednica savjeta mjesne zajednice Varda.

U Kaknju se pokrenute mnoge preventivne mjere u sprećavanju ovog virusa. Otkazan je rad pijace, obustavljena je nastava u svim predškolskim i školskim ustanovama, te je ograničeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

Načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo, obratio se građanima povodom aktuelne pandemije koronavirusa i naglasio “ne trebamo biti toliko pametni da napokon shvatimo da je situacija zaista zabrinjavajuća”.

Dijelimo svi mišljenje da razloga za paniku nema i ne treba biti, ne zato što situacija u kojoj se nalazimo nije ozbiljna, nego zato što nam panika ne pomaže u ovakvim trenutcima – rekao je Šljivo.

(portal-udar.net)