Kakanjke u svijetu biznisa – put pun izazova, predrasuda i diskriminacije

1460
Ševala Demir (Foto: KIck)

U Kreativnom inovacijskom centru Kakanj – Kick u okviru Kick-ovog programa „Girls Kicking in“ podijeljene su priče uspješnih Kakanjki o njihovim poslovnim uspjesima, padovima i životnim lekcijama.

Kakanjke su iznijele svoje životne priče o tome kako su počele graditi svoju karijeru, na koje prepreke su nailazile i šta ih je motivisalo da krenu dalje.

„Najvažnije je odlučiti da krenemo. Bez straha bez predrasuda. Predrasude su glavna prepreka, zatim upuštanje u komentare i mišljenja drugih. Potrebno je hrabo krenuti i vjerovati u sebe. Mnogo prepreka stoji na putu do uspjeha ali svaka savladana donosi toliko sreće i zadovoljstva da se o tome ne može reći. Teret je to, a onda savladamo i osjećaj je nevjerojatan. Na putu do uspjeha važno je opstati. Kada sve naše zamisli o poslu već zažive potrebno je pružiti nešto novo. Opstati i djelovati bez obzira na sve nedaće“, rekla je Nejra Šabeta, presjedavajuća Savjeta žena općinskog načelnika.

Nejra Šabeta

Na radionici se govorilo o tome jesu li greške i neuspjesi put do uspjeha, te da li žene imaju ravnopravan položaj na nivou lokalne zajdenice i u bh. društvu.

Najveše je bilo riječi o izazovima u razvoju njihovih biznisa i koliko se cijeni rad žena u odnosu na rad muškaraca i šta bi se trebalo uraditi za dalju podršku žena u biznisu.

„Veliki je i nemjerljivi značaj ovakvih radionica. Danas na ovoj radionici imali smo priliku da u međusobnim razgovorima dođemo do novih ideja i prijedloga za dodatne aktivnosti. Veliki je značaj pogotovo za sredinu kakva je naša gdje su u svim segmentima žene podređene. Treba što više ovakvih radionica da se međusobno priča, razgovara i da se upoznajemo kako bi došle do nekih ciljeva i većih projekata“, istakla je Ševala Demir, advokatica iz Kaknja.

Iz diskusije učesnica govoreći o svakodnevnim malim pobjedama dalo se primjetiti da uspjeh nije samo veliki projekat i veliki rezultat, već i da mali koraci čine mozaik uspjeha.

„Cilj ove radionice je da uspješne žene ispričaju svoje priče sa naglaskom na ono šta su im bili problemi i izazovi, kako su ih prevazišle, te da ohrabre mlađe žene ili djevojke koje žele pokrenuti svoj vlastiti biznis“, rekla je Maksuma Topalović, izvršna direktorica NVO Alternative i osnivačica i projekt menadžerica „Kick-a“.

Maksuma Topalović

Na kraju, učesnice su na listu dodale imena drugih uspješnih Kakanjki te predložile teme za naredne susrete.

Organizatori ove radionice su Alternative Kakanj u suradnji sa Savjetom žena općinskog načelnika u okviru projekta Kreativni inovacijski centar Kakanj (Kick), koji se provodi u Kaknju uz podršku Općine Kakanj i suradnju Javne ustanove KSC Kakanj.

(portal-udar.net)