Kakanjski Romi tradicionalno dočekuju Đurđevdan

1253
Proslava Đurđevdana (Foto Udar arhiv)

Đurđevdansko slavlje u Kaknju svake godine počinje na jedinstven način.

Predsjednica Udruženja Romkinja Centar za majke „Nada“ Kakanj Zemina Vehabović ispričala nam je da dan prije, 5. maja, omladina, djevojke, žene odlaze na omahu kod starog mlina na rijeci Zgošći, gdje natoče vodu te beru jorgovan, vrbu, žaru koje stavljaju u vodu kojom se sutradan rano ujutro umivaju.

“Ovaj praznik se smatra granicom između zime i ljeta, praznik vezan za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre usjeve”, rekla nam je Zemina Vehabović, Predsjednica Udruženja Romkinja Centar za majke „Nada“ Kakanj

Romi svoje domove ukrašavaju cvijećem i zelenim grančicama a nakon toga počinje slavlje uz muziku, igru, a za Đurđevdan treba da bude što bogatija trpeza.

“Đurđevdansko cvijeće su đurđevak, mlečik, maslačak i od njih treba isplesti vijenčiće kojima se kite ulazna vrata na dvorištu kuće. Ovo se činimo da bi godina i dom bili bogati”, dodaje Zemina.

Uz cijelodnevno slavlje i opuštanje Romi u Kaknju nastoje očuvati svoju kulturu i tradiciju uz poruku za kraj: “Da bude zdravlja, ploda i roda u domu, polju, toru i boru”.

(portal-udar.net)