Kakanjski srednjoškolci danas sticali svoje prvo radno iskustvo

1635
Edna Brkić (Foto: Lična arhiva)

Asocijacija srednjoškolaca u BiH (ASuBiH) i ove godine je organizovala Socijalni dan i to treću godinu za redom.

Na ovaj dan, srednjoškolcima se pruža priliku da dobiju svoje prvo radno iskustvo i tako umjesto školske klupe zamjene radnim mjestom.

Ove godine, projektu se priključio i ovonastali tim iz Kaknja, koordinator Emin Brkić, rekao je za naš portal da se tim iz ovog grada uspješno priključio vršnjacima iz ostalih gradova u BiH.

„Pripreme za projekat su tekle veoma uspješno s obzirom da smo se naknadno priključili projektu. Bilo je potrebno lobirati radna za mjesta“, rekao je Brkić.

Tim za lobiranje tokom prethodnog perioda, uspio je pronaći 54 radna mjesta, na kojima su kaknjski srednjošklci sticali svoja prva radna iskustva, za šta su bili i plaćeni 20 KM .

 „Dosta ljudi nam je izašlo u susret i ustupilo nam jedno ili više radnih mjesta, ali isto tako određeni dio njih je odbilo da srednjoškolci jedan dan rade u njihovoj firmi, radnji, ustanovi i slično. Sve u svemu, mi smo zadovoljni, a sljedeće godine očekujemo veći broj radnih mjesta“, rekao je Emin.

Pored toga što je bio koordinator, Emin je bio i uposlenik, a njegovo radno mjesto, danas je bio vrtić.

Edna Brkić, PR menadžerica lokalog tima Kakanj drugi je razred gimnazije „Mushin Rizvić“. Ona smatra da joj ASuBiH daje priliku za upoznavanje ljudi, sticanje različitih vještina, te pruža priliku da putuje.

Ovaj dan za nju predstavlja dan kada srednjoškolci osjećaju radni duh.

„Ovim projektom podižemo svjest o nama i dokazujemo da smo mi srednjoškolci itekako sposobni za posao“, kaže Edna, koja je danas školsku klupu zamjenila radijskim studijom, radivši na RTV IC.

Sav priklupljeni novac, otišao je u Fond Socijalnog dana, iz koga se finansiraju omladinski projekti širom BiH.

(portal-udar.net)