Kako je romska sahrana u Jugoslaviji postala inspiracija za svjetski horor klasik i legendarnu pjesmu Michaela Jacksona

663
American Werewolf in London

Ko bi rekao da je grupa Roma iz bivše Jugoslavije zaslužna za razvoj horora? Ali, zaista je tako. Govorimo o jednoj romskoj sahrani na koju je 1969. godine slučajno naišao budući veliki reditelj John Landis (The Blues Brothers, Animal house, Trading places, Coming to America, Tri amigosa) i na kojoj mu se rodila velika ideja.

Naime, Landis je bio dio ekipe na filmu “Kelijevi heroji” koji se snimao na područjima Istre, Obrenovca i Beočina, a na jednoj od tih destinacija ili negdje u vožnji između njih, nikad nije precizirao, naletio je na obred tokom koga su Romi zavili pokojnika u bijeli luk i ukopavali ga u nevjerovatno duboku jamu, i to vertikalno, sve s ciljem da ne može nikada da se vrati s onog svijeta.

Inspirisan tim događajem, Landis je počeo da razmišlja da nikada neće biti u prilici da se suoči s mrtvim dušama, pa mu se javila ideja za film koji će kasnije postati dio istorije.

John Landis

U pitanju je kultni horor “Američki vukodlak u Londonu”, djelo koje je uspio da snimi tek poslije više od 10 godina od ovog događaja.

Skupio je ekipu na čelu sa kraljem specijalnih efekata Rickom Bakerom, glumcima Davidom Naughtonom, Jenny Aggutter, Johnom Woodvineom i Griffinom Dunneom, koga znamo iz Scorseseovih “Sitnih sati”.

Rezultat je horor s elementima komedije u kojem se vrhunski slažu stravične scene s duhovitima, film o dvojici američkih studenata (Naughton i Dunne) u bespućima Velike Britanije i Dunneovoj smrti nakon što ga odmah na početku ugrize vukodlak. Naughtonov lik je preživio pokolj s povredama, a mrtvi Griffin ga posjećuje i upozorava da mora izvršiti samoubistvo jer je on sad posljednji živi vukodlak i u noći punog mjeseca će usmrtiti dosta nedužnog naroda. Kasnije se glavni “junak” sreće i sa svojim pokojnim žrtvama, a cijeli taj segment je, naravno, proizašao od onih Roma s početka.

“Američki vukodlak” je dobio mnogo pohvala, što zbog scena transformacije, što zbog atmosfere, muzike, kompletne režije, i postao prvi film koji je osvojio Oskara za najbolju šminku i inspirisao seriju horora u nekoj mjeri sličnog tona kao što su čuveni “Gremlini“.

Michael Jackson, kao ogromni obožavatelj filma, zahtijevao je da mu Landis i Baker rade na spotu za pjesmu Thriller, što se opet pokazalo kao pun pogodak.

Na djelu se ovdje pokazao pravi „efekat grudve“, a grudva se zakotrljala te 1969. godine na romskoj sahrani u Istri, Obrenovcu ili Beočinu, prenio je Index.hr.