Kako se kalila romska umjetnost i ko su najpoznatiji Romi u svijetu?

2727
Malo ljudi zna da su neki od najvećih umjetnika i umjetnica XX stoljeća upravo iz romske zajednic.

O Romima se najčešće govori kao o vječitim lutalicama, prosjacima, sakupljačima sekundarnih sirovina ili korisnicima socijalne pomoći. S druge strane, ako ne spadaju u neku od ove četiri kategorije, onda su prve asocijacije na Rome – svirači, muzičari, plesači… i to nerijetko oni koji će vas zabavljati za male pare.

E, kakve veze imaju uzori, vječiti idoli sa Romima?

Kao i svi drugi narodi, Romi su takođe doprinosili i doprinose razvoju mnogih naučnih oblasti, umjetničkih grana, sportskih disciplina itd. Mnogi Romi i osobe koje su dijelom romskog porijekla, izgradili su svjetsku slavu. Njihove filmske uloge su nam neprevaziđene, a pjesme su postale evergreen. Neke od najskupljih slika na svijetu su kreirali romski umjetnici.

S ciljem mijenjanja ustaljenog stereotipa o Romima, te dokaza da Romi mogu biti i prosjaci i naučnici, i beskućnici i glumci, kao što uostalom to isto mogu biti i svi drugi narodi, Romski portal Udar će u narednim danima objavljivati priče o Romima i ljudima romskog porijekla koji su stekli svjetsku slavu i tako postali ambasadori ljepše slike o svojim sunarodnicima.

Prvi tekst koji ćemo objaviti sutra, govori o najpoznatijim zvijezdama filma.

(portal-udar.net)