Kako su piloti Lufthanse sprječavali deportacije

1613

Britanski The Independent, nedavno je objavio vrlo zanimljiv tekst o njemačkim pilotima, Lufthansinih prije svih, koji su odbijali da lete, znajući da su njihovi putnici ljudi koje je trebalo deportovati. Donosimo vam zanimljivu priču, koju svakako treba pročitati.

Piloti su nedavno zaustavili 222 deportacije tražioca azila iz Njemačke, odbijanjem da polijeću sa putnicima u avionu.

Mnogi od pilota su odbili  da upravljaju avionima koji su vraćali ljude u Afganistan, gdje je nasilje još uvijek prisutno nakon godina ratovanja i okupacije od strane Zapadnih snaga.

Jedna od uključenih aviokompanija rekla je da piloti donose odluke  “od slučaja do slučaja” ako vjeruju da bi “mogla biti ugrožena sigurnost leta”.

Njemačka Afganistan smatra “sigurnom zemljom porekla” usprkos kontinuiranom nasilju i represiji u nekim dijelovima zemlje.

Između januara i septembra ove godine prema pdacima njemačke vlade, ukupno su 222 planirane deportacija klasifikovano kao “neuspjele”, zbog odbijanja pilota. Najviše, 140 otkazanih letova, bilo je na aerodromu u Frankfurtu. Takođe, odbili su da lete i sa aerodroma u Kelnu i Bonu.

Cifre o otkazanim deportacijama dobila je  politička partija Die Linke, koja se obično naziva ljevičarskom strankom.

Neki od letova pripadali su Lufthansi i njegovoj podružnici, Eurowings-a.

Odluka da se ne transportuje putnik, na kraju je uvijek odluka pilotu što zavisi  „od slučaja do slučaja”, izjavio je tada portparol Lufthanse, Michael Lamberty za Westdeutsche Allgemeine Zeitung, koji je prvobitno prijavio ovu priču.

“Ako on ima utisak da sigurnost leta može biti ugrožena, on mora odbiti prijevoz putnika. A ako osoblje obezbjeđenja na aerodromima ima unaprijed određene informacije koje ukazuju na to da bi situacija mogla eskalirati tokom deportacije, oni mogu unaprijed da odluče da ne puste putnike u avion“, rekao je tada Lamberty.

U izjavi jdnog od pilota Lufthanse koji je želio da bude anoniman, kazao je da je sasvim normalno da će piloti odbiti da polete, ako potencijalni deportant odgovori “ne” na pitanje da li žele da odu na let?

“Moramo voditi računa o tome da li će se neko prestraviti tokom leta, i moramo zaštititi druge putnike”, navodno je rekao  pilot.

Piloti sada mogu biti suočeni sa disciplinskim mjerama, ako odbiju da lete na osnovu moralnih odluka.

Portparol Lufthansa Grupe Helmut Tolksdorf, rekao je da nije upoznat niti sa jednim slučajem u kojem je jedan od pilota odbio da leti  “iz razloga grižnje savjesti”.

Inače, Njemačka je obradila više zahtjeva za azil od svih 27 zemalja EU, dodao je The Independent. Europska agencija za statistiku Eurostat, izjavila je da je Savezna kancelarija za migracije i izbjeglice (BAMF) u prvih šest mjeseci 2017. godine, odlučila o 388.201 slučajeva azila.

Činjenica je da je najmanje jedno slično odbijanje deportacije registrovano  u Velikoj Britaniji, kada je pilot “British Airways” odbio da poleti, dok je Samim Bigzad bio u avionu.

„Ne letim. Nekome je život u opasnosti”, rekao je pilot.

Samim Bigzad, Afganistanac, tada je bio suočen se sa deportacijom u grad u kojem su talibani pretili da će ga ubiti.

(portal-udar.net)