Kako do većeg broja osnovaca u Kaknju, Visokom i Prnjavoru

1608

Centar za podršku Roma “Romalen” Kakanj već dugi niz godina realizuje projekte iz oblasti obrazovanje, a Fond otvoreno društvo BiH je i ove godine prepoznao potrebu uključivanja romske djece u obrazovni sistem, te podržao njihov projekat.

Projekat pod nazivom  “Integracija romske djece u obrazovni sistem” trajat će do kraja oktobra ove godine i biće obuhvaćene tri općine, Visoko, Kakanj i Prnjavor.

-Romska populacija najčešće upisuje djecu u prvi razred u posljednjem roku, u avgustu ili septembru i to bez Uvjerenja o završenom Programu predškolskog obrazovanja. Organizacijom radionica za romsku djecu u Kaknju i dopunskih časova za romsku djecu u Visokom i Prnjavoru, povećat će se integracija romske djece u osnovnom obrazovanju, ojačat će se njihovi kapaciteti i smanjiti stepen napuštanja obrazovnog sistema, rekli su iz Centra za podršku Roma “Romalen” Kakanj.

Glavni ciljevi projekta su povećanje znanja romske djece pripremom kroz edukativno-kreativne radionice, te povećati broj romske djece u osnovnom obrazovanju. Važnu ulogu u ovom projektu imaju medijatori koji uspješno povezuju romske zajednice i lokalne institucije.

Ove godine, Centar za podršku Roma “Romalen” Kakanj će pomenuti projekat raditi u partnerstvu sa organizacijama “Amaro Kham” iz Vsokog i “Romani-Ćej” iz Prnjavora.

(portal-udar.net)