Kampanja protiv dječjih brakova u Srbiji

433
Foto: Ilustracija

Krajem 2021. godine u Srbiji je počela kampanja “Ne žuri da odrasteš! Djetinjstvo, ne brak!”, koja se sprovodi u cilju prevencije i eliminacije dječjih brakova i poboljšanja položaja Romkinja.

Podaci iz istraživanja sprovedenog u okviru UNICEF-ovog programa “Ka okončanju dječjih brakova u Srbiji” 2019. godine, ukazuju na ogromnu razliku u prisustvu dječjih brakova u opštoj populaciji i romskim naseljima – 56% žena u romskim naseljima starosti 20 do 24 godine udalo se prije 18. godine, u poređenju sa 6% u opštoj populaciji, dok se 16% vjenčalo prije 15. godine, za razliku od samo 1% onih koje su se za to odlučile u opštoj populaciji.

Projekat će, između ostalog, obuhvatati analizu situacije na terenu, organizovanje socio-edukativnih radionica u romskim naseljima sa djevojčicama, majkama i očevima, kurseve i dokvalifikacije za mlade Romkinje i osnaživanje škola za podršku ostanku romske djece u školi.

“Naš zajednički cilj jeste da dopremo do dječaka i djevojčica, Roma i Romkinja i njihovih porodica i osnažimo ih u uvjerenju da za njih postoje i drugi izbori u životu, poput školovanja i posla. Ulazeći u brak prije punoljetstva lišavaju se mogućnosti da ojačaju, razbiju krug siromaštva i steknu šansu za bolji život“, rekla je tim povodom Olena Papuga, državna sekretarka u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Ispred Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog izjavu o saradnji u projektu je potpisala državna sekretarka Olena Papuga, a kampanju su podržali Njemačka razvojna saradnja “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, ambasada Kraljevine Holandije, UNICEF Srbija i nevladine organizacije Praksis, kao i predstavnici 8 gradova i opština iz Srbije, koji su potpisali izjavu o saradnji na prevenciji i eliminaciji dječjih brakova i poboljšanju položaja Romkinja u romskim naseljima u Srbiji.

Uvodni događaj označio je i početak sprovođenja projekta „Prevencija i eliminacija dječjih brakova“. Projekti se sprovode u Kruševcu, Kragujevcu, Vranju, Subotici, Bačkoj Palanci, Smederevu, Novom Sadu i Leskovcu.