Kampanja protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Svake godine širom svijeta, od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava

1492

U toku je kampanja “Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno” koju UN Woman BiH, kao dio globalne akcije, provodi ove godine u osam bosanskohercegovačkih gradova, saopćeno je.

Tim povodom, narandžasti UN Woman BiH autobus stiže sutra u Istočno Sarajevo nakon Livna, Bihaća, Banje Luke, Brčkog i Bijeljine. Dva dana, 5. i 6. decembra, autobus će biti u Istočnom Sarajevu i na Palama – prvog dana na relacijama Dobrinja I – Tilava i Dobrinja I – Krupac, a narednog će saobraćati kombinovano, na relacijama Dobrinja I – Tilava  i ​Lukavica – Pale.

Nakon Istočnog Sarajeva, autobus će 7. i 8. decembra saobraćati u Mostaru, a 9. i 10. decembra u Sarajevu.

Kampanja je osmišljena tako da Narandžasti UN Women autobus nudi besplatnu loko vožnju u kojoj građani i građanke mogu u direktnom razgovoru s predstavnicima policije, zdravstvenih institucija, socijalnih službi i nevladinih organizacija saznati više o vrstama nasilja, načinima sprečavanja i zaštiti onih koji su preživjeli nasilje.

Svake godine širom svijeta, od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, provodi se kampanja ‘16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja’.

Cilj je jačanje svijesti o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama.

(FENA)