Kampanja u Crnoj Gori: Sklonište za žrtve dječijih ugovorenih brakova

609

Tokom humanitarne donatorske večeri pod nazivom “Produži moje djetinjstvo i doniraj” prikupljeno je 7.237 eura za izgradnju nacionalnog specijalizovanog servisa za žrtve dječijeg ugovorenog braka u Crnoj Gori.

Veče, koje je označilo početak nacionalne kampanje, organizovao je Centar za romske inicijative (CRI) u saradnji sa KIC-om “Budo Tomović”.

Kako su saopćili iz Centra za romske inicijative, nevladine organizacije koja je pokrenula akciju izgradnje skloništa, očekuju priliv novih donacija, uvjereni da će u što kraćem roku prikupiti neophodna sredstva.

Prema riječima Fane Delije, izvršne koordinatorke CRI-ja, izgradnja skloništa neće samo produžiti djetinjstvo djevojčicama, zaustaviti djecu da rađaju djecu i omogućiti da sva djeca uživaju jednaka prava i postanu ravnopravni građani u društvu, već će i biti pokazatelj koliko je važno da se problem romske i egipćanske zajednice rješava iz korijena.

Ambasadorica EU Oana Kristina Popa je tokom donatorske večeri kazala da delegacija EU u potpunosti podržava inicijativu izgradnje skloništa i pozvala i druge donatore i institucije da učine isto.

”Da budemo jasni – ugovoreni brakovi djece nisu pitanje tradicije, nisu samo neki neobičan običaj romske zajednice koji bi svi trebalo da razumiju i tolerišu, to je ozbiljno kršenje ljudskih prava. Ugovoreni brakovi djeci jednostavno oduzimaju prava i budućnost. Oni im uništavaju izglede da se obrazuju i vode zdrave i normalne živote”, poručila je Popa.

Prema riječima Bojana Marovića, zaštitnog lica kampanje, borba tek kreće.

”U 21. vijeku imati ugovorene brakove i pozivati se na tradiciju i običaje, dolazite u poziciju da ste nemoćni. Da nam djeca rađaju djecu to je prvi korak na koji moramo da reagujemo kao društvo i kao pojedinci. Moramo svi da budemo cjelina ideje za izgradnju skloništa. Ovaj prvi korak je vrlo bitan za sve nas. Ovaj prvi glas mora da se čuje što dalje, što jače. Vrlo je bitna stvar da se djeca edukuju”, poručio je Marović.

Predsjednik Romskog savjeta Mensur Šalja kazao je da se zajedničkim snagama na terenu mnogo toga može promijeniti.

„Ovo nije ni dio tradicije ni dio običaja, već samo jedna loša navika koju treba iskorijeniti”, kazao je Šalja.