Kampanja za unapređenje medijskog izvještavanja o rodno zasnovanom nasilju

1024

‘Nije privatna stvar’, naziv je kampanje o važnosti odgovornog i profesionalnog medijskog izvještavanja o rodno zasnovanom nasilju.

Kampanju provodi Mediacentar Sarajevo u okviru UN Women projekta ‘Standardi i angažman za sprečavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici u Bosni i Hercegovini’, koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju.

Svrha kampanje je podstaći medijske profesionalce u BiH da kontinuirano izvještavaju o rodno zasnovanom nasilju te podsjetiti na neke od osnovnih standarda profesionalnog i odgovornog izvještavanja o toj temi.

Cilj kampanje je ukazati i na važnost uloge adekvatnog medijskog izvještavanja u prevenciji i razvoju svijesti o rodno zasnovanom nasilju kod građana u BiH.

Projektna menadžerica UN Women Minja Damjanović kaže da mediji imaju temeljnu ulogu u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, a tom kampanjom se želi medijske profesionalce i širu javnost podsjetiti koliko su profesionalan i etičan pristup izvještavanju ključni za uspjeh u toj oblasti.

Senzacionalizam i narušavanje privatnosti nije pomoglo nijednoj osobi koja je preživjela nasilje, to je važno potcrtati – istakla je.

Napominje da se tom kampanjom želi pomoći stanovništvu da prepozna kvalitetno i odgovorno novinarstvo.

Mi u UN Women izuzetno cijenimo i kontinuirano podržavamo napore medijske zajednice da se ta tema izvuče iz domena privatnog u javni prostor, jer vjerujemo da nasilje nije i ne smije biti privatna stvar – zaključila je Damjanović.

U realizaciji kampanje sudjelovali su novinari iz cijele Bosne i Hercegovine (kako iz lokalnih, tako i nacionalnih i regionalnih medija), koji su razmijenili razmišljanja i iskustva izvještavanja o tom društvenom problemu.

S tim u vezi, na društvenim mrežama UN Women BiH i Mediacentra Sarajevo predstavljene su video poruke čiji su nosioci upravo urednici i novinari iz cijele BiH. Da bi se dodatno senzibilizirala za tu temu,  javnost će sve sadržaje moći vidjeti do 25. novembra kao svojevrstan uvod u ovogodišnju kampanju ’16 dana aktivizma’ koju provodi UN Women BiH – navodi se.

(FENA)