Karić: Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ će imati punu podršku Grada Sarajeva

Obzirom da je druga po redu žena u historiji na čelu glavnog grada Bosne i Hercegovine, gradonačelnica je pokazala poseban senzibilitet za projekat spomenika “Ženi Sarajeva” koji je pokrenut još 2015. godine, a čiju realizaciju je general Divjak ostavio u nasljedstvo Udruženju

544

Osim što je simbol herojske odbrane Sarajeva, general Jovan Divjak bio je aktivni borac za obrazovanje i izvršni direktor Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“, te najzaslužniji za dugogodišnju afirmaciju njihove misije „Djeca žrtava rata – naša trajna briga“.

“Sada su oni naša briga. Briga institucije na čijem sam čelu, ali i svih ostalih nivoa vlasti koje moraju pokazati društvenu odgovornost. Grad Sarajevo je godinama dio ove priče o moralnoj i materijalnoj potpori mladima koje je rat ostavio bez roditelja i nastavit će to biti”, bile su riječi gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić na današnjem sastanku sa zamjenikom izvršnog direktora Udruženja Edinom Bećarevićem i Alminom Škrijeljom, predsjednikom Skupštine.

Predstavnici Udruženja su gradonačelnicu podsjetili na 27 godina dug angažman generala i ostalih intelektualaca, pozorišnih, književnih i likovnih uposlenika, vojnika i policajaca i njihove nesebične borbe u najtežim danima ’94 godine:

“Udruženje i dalje kroz različite projektne aktivnosti intenzivno radi na prikupljanju sredstava, odnosno stipendija. Više od polovine naših korisnika, tačnije 60% njih je upravo iz Kantona Sarajevo”, ističe Bećarević.

Obzirom da je druga po redu žena u historiji na čelu glavnog grada Bosne i Hercegovine, gradonačelnica je pokazala poseban senzibilitet za projekat spomenika “Ženi Sarajeva” koji je pokrenut još 2015. godine, a čiju realizaciju je general Divjak ostavio u nasljedstvo Udruženju.

Podsjetit ćemo se njegove, sada već historijske izjave: “Armija je odbranila Sarajevo, međutim žene su spasile grad.”

Grad Sarajevo prepoznaje značaj ovog Udruženja kojem je pripala i „Šestoaprilska nagrada“ u 2016. godini za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva:

“Cijeli svoj život ulažem u obrazovanje i sada, sa ove pozicije, želim učiniti sve da doprinesem našem obrazovnom procesu i humanim naporima kakve ulaže “Obrazovanje gradi BiH”. Zaslužuju da budu proglašeni Udruženjem od posebnog značaja za Grad Sarajevo”, zaključila je Karić.

(Portal Udar)