„Karta za obrazovanje“: Poziv za prikupljanje sredstava za obrazovanje romskih srednjoškolaca

494

Fondacija tuzlanske zajednice u partnerstvu sa UŽR „Bolja budućnost“ iz Tuzle uputila je poziv za učešće u kampanji za prikupljanje sredstava koja će omogućiti kupovinu autobuskih karata za učenike iz Kiseljaka koji putuju u srednju školu. Karte za prijevoz im omogućavaju nastavak i završetak srednjeg obrazovanja i obezbjeđuju sretniju i izvjesniju budućnost, saopćeno je iz Ženske mreže BiH.

„Zbog loše finansijske situacije, romska djeca često ne upisuju srednje škole. Čak i oni koji su je upisali, vrlo često je napuštaju zbog udaljenosti njihove zajednice od škole, s obzirom na to da se romske zajednice najčešće nalaze u ruralnim područjima grada. Kampanjom želimo podržati 10 srednjoškolaca romske nacionalnosti, koji žive na području MZ Kiseljak udaljenoj 12 kilometara od Tuzle, i omogućiti im nastavak školovanja u školskoj 2022/2023. Godini“, kazali su iz UŽR „Bolja budućnost“.

Za realizaciju ideje potrebno je ukupno 6.500,00 KM. Fondacija je od inostranih donatora obezbijedila inicijalnih 2.400,00 KM. Kampanjom „Karta za obrazovanje“ na online platfomi www.doniraj.ba želja im je prikupiti preostali iznos od 4.100,00 KM.

„Pozivamo vas da se uključite u kampanju i da udruženim snagama pojedinaca, domaćih preduzeća i nevladinih organizacija omogućimo mladim Romima i Romkinjama da upišu i redovno pohađaju srednju školu, kako bi kao obrazovani pojedinci dali doprinos razvoju svoje zajednice u budućnosti“, kazali su.

Dodali su da će svim preduzećima i učesnicima kampanje Fondacija omogućiti željenu vidljivost putem medija i društvenih mreža. Sva prikupljena sredstva će biti iskorištena namjenski za realizaciju projekta “Karta za obrazovanje”, o čemu će Fondacija blagovremeno informisati javnost i donatore putem svoje web i Facebook stranice, kao i pisanih izvještaja Fondacije.

Donirati možete bilo koji iznos online putem ovog linka ili uplatom putem blagajne Fondacije tuzlanske zajednice, na adresi Pozorišna 13, ili putem banke, na račun 338 440 22525810 91 kod UniCredit banke.

Za sva dodatna pitanja možete se javiti putem email-a na tarik@fondacijatz.org ili telefon 061 888 109, saopćili su iz Ženske mreže BiH.