Kasim i Zlatko, vrijedni radnici komunalne službe

758

Kasim Osmanović i Zlatko Žerić su jedni od rijetkih Roma koji su zaposleni. Vrijedno rade u Komunalnim uslugama i ističu da žele veću integraciju u društvo. Kako kažu, Romi žele da rade i nisu tačne zlurade predrasude da izbjegavaju posao.

Žerić ističe da želi da Prijedor bude ugodnija sredina za život. Ovaj pedesetogodišnjak je radnik preduzeća Komomunalne usluge Prijedor i glava je višečlane porodice u kojoj je jedini zaposlen. Kaže da su navikli da rano ustaju, svako jutro u pet sati.

”Radni dan nam izgleda  tako što imamo tri ture kamiona po četiri tone. Jednu turu kada napunimo idemo  na istovar i onda se vraćamo pa idemo ponovo jer moramo da završimo taj naš teren. Prije sam sakupljao sekundarne sirovine i od toga nije baš bilo novca”, kaže Zlatko Žerić iz Prijedora.  Zlatko priča da  ima osmoro djece koja su maloljetna.

”Kad imam slobodan dan iskoristim priliku da odvezem djecu u školu“, kaže Zlatko Žerić.

Četrdesetšestogodišnji Kasim Osmanović je samohrani otac troje maloljetne djece.

„Šta je tu je, mora da se radi. Danas  čovjek treba biti zadovoljan kada ima posao, kojim može sebi i svojoj porodici da obezbijedi egzistenciju. I pored što je hladno  mi moramo ustajati rano i ići na posao, takva je priroda posla“, kaže Kasim Osmanović iz Prijedora . Ističe da je zadovoljan kada radi i kada ne mora da očekuju pomoć od drugih.

I Zlatko Žerić i Kasim Osmanović ističu da mnogi poslodavci, zbog predrasuda, izbjegavaju da zaposle Rome. Poručuju da su Romi spremni da vrijedno rade, ali treba da dobiju priliku za to.

(Portal Udar)