Klokić: Vlada Republike Srpske podržava nacionalne manjine

1098

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je večeras da nacionalne manjine u RS imaju punu podršku Vlade o čemu svjedoči i to što je Savez nacionalnih manjina uvršten u udruženja od opšteg interesa.

Klokić, koji je otvorio Festival nacionalnih manjina “Mala Evropa” u Prnjavoru, rekao je da je podrška izražena i kroz projekte koje Savez nacionalnih manjina realizuje u saradnji sa raznim ministarstvima.

On je podsjetio da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik generalni pokrovitelj nekoliko manifestacija koje baštine tradiciju, kulturu i običaje nacionalnih manjina.

Klokić je naveo podatak da se večeras na festivalu u Prnjavoru predstavilo devet nacionalnih manjina, te da ovaj grad ima čime da se ponosi i da je i ovaj put opravdao naziv “Mala Evropa” po kojem je od ranije poznat.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da se ova opština ponosi činjenicom što na njenoj teritoriji živi veliki broj različitih naroda i narodnosti.

“Siguran sam da će tako ostati, i da ćemo iz godine u godinu imati sve bolji i brojniji festival”, dodao je Tomaš.

Predsjednik opštinskog Saveza nacionalnih manjina Franjo Rover rekao je da se festival organizuje u saradnji sa republičkim Savezom, te da se prvi put u Prnjavoru predstavlja devet nacionalnih manjina.

“Od Prnjavora krećemo, naredni vikend smo u Prijedoru, a nakon toga u Banjaluci i Gradišci. Cilj nam je da se javnosti predstavi što više nacionalnih manjina, da pokažu svoju tradiciju, pjesmu i igre”, precizirao je Rover.

Prvi put na festivalu u Prnjavoru učestvovalo je i Udruženje Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Lovćen” iz Banjaluke.

Predsjednik Udruženja Petar Martinović podsjetio je da ovo udruženje postoji tri godine i da je za to vrijeme učestvovalo na festivalima nacionalnih manjina u Banjaluci.

“U Prnjavoru smo prvi put. Predstavljamo se recitacijom ‘Guslama kroz život’ , monodramom i nastupom guslara. Na nacionalnom štandu smo postavili neke od specijaliteta kao što su pršut, uštipci i sir iz mijeha”, rekao je Matrinović.

Predsjednik Kulturnog društva Makedonaca “Vardar” iz Banjaluke Zoran Mitrovski kaže da se kroz rad društva nastoji očuvati, prije svega, makedonski jezik, pjesma, kultura i kuhinja.

“Naš specijalitet ‘Tavče gravče’ je nadaleko poznat. Za ovu priliku pripremili smo ajvar i pinđur, i prvi put u Prnjavor smo donijeli rižu pripremljenu na tradicionalni makedonski način”, precizirao je on.

Predsjednik Udruženja Čeha iz Prnjavora Zdenka Hajek rekla je da su posjetiocima večeras predstavili brojne poslastice – štrudle i kolače od oraha i maka, kolače od rogača i mrkve, knedle od šljiva, medenjake, medene pite.

“Trudimo se da što je moguće više očuvamo tradiciju. Mladi naraštaji, nažalost, nisu toliko vezani za porijeklo kao starije generacije, ali nastojimo da i oni zavole našu kulturu i običaje i osjete taj nacionalni duh”, rekla je je Hajekova, te dodala da udruženje danas ima oko 50 članova.

Na večerašnjem Osmom festivalu nacionalnih manjina “Mala Evropa” u Prnjavoru učestvuju Udruženja Slovenaca, Italijana, Mađara, Čeha, Ukrajinaca, Crnogoraca, Roma, Poljaka i Makedonaca.

Organizator festivala je Saveza nacionalnih manjina opštine Prnjavor, pod pokroviteljstvom načelnika opštine.

Agencije / J.B.