KNJIGA ZA ROMSKU I NEROMSKU ZAJEDNICU: Promovisana “Romologija” Rajka Đurića

Knjiga je  namenjena i romskoj i neromskoj zajednici. Osim pojma, definicije i razvoja romologije kao naučne discipline, razmatra kulturu, identitet, istoriju (u kojoj značajno mesto zauzima holokaust Roma), gramatiku i standardizaciju romskog jezika

1055
Foto: Youtube screenshot

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije organizovao je  online promociju knjige Romologija. Ovim delom, njen autor, profesor doktor Rajko Đurić, želeo je promovisati ovo značajno interdisciplinarno polje. Đurić je bio istaknuti borac za prava Roma i Romkinja, književnik, publicista i jedan od najvećih poznavalaca istorije romskog naroda, kulture i jezika.

Knjiga je  namenjena i romskoj i neromskoj zajednici. Osim pojma, definicije i razvoja romologije kao naučne discipline, razmatra kulturu, identitet, istoriju (u kojoj značajno mesto zauzima holokaust Roma), gramatiku i standardizaciju romskog jezika. Sveobuhvatnošću u pogledu pristupa i razmatranja različitih aspekata života Roma, ova knjiga predstavlja vredno istraživačko polazište, koje bi moglo da bude od posebne koristi kao deo akademskih programa visokoškolskih institucija u našoj zemlji – navodi se u saopštenju Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije.

Profesor dr Rajko Đurić, bio je predsednik Internacionalne romske akademije umetnosti i nauka, rođen je 3. oktobra 1947. u Malom Orašju kod Smedereva. Završio je filozofiju i doktorirao sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1971. do 1991. bio je novinar lista „Politika”. Objavio je tridesetak knjiga – zbirke pesama, drame i stručna dela o istoriji, kulturi i jeziku Roma, među kojima su: „Istorija Roma”, „Istorija holokausta Roma” (koautor Antun Miletić), „Istorija književnosti Roma” i „Gramatika romskog jezika”. Njegove pesme i knjige prevedene su na nemački, francuski, engleski, švedski, španski, italijanski, rumunski, mađarski i japanski jezik. Bio je prevodilac u filmu „Skupljači perja” i koscenarista, stručni konsultant i prevodilac u filmu „Dom za vešanje”. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja. Među njima se izdvajaju nagrade Fonda za slobodno izražavanje u Njujorku, švedskog PEN centra, Instituta Otvoreno društvo i Kulturnog centra u Madridu. „Romologija” je njegovo poslednje delo. Umro je u Beogradu, 2. novembra 2020. godine.

Govor Osmana Balića sa ove promocije, možete pročitati na linku ispod:

Romologija-promocija-15.3.2021

(Portal Udar)