Ko je počeo rat-pitanje koje ubija!

Bojim se da vam ova prevara nije uspjela, a neće ni bilo koja druga slična ovoj. Ostavite Bosance i Hercegovce na miru, a vaše frustracije liječite na drugom mjestu i u vašim torovima

1718
Film "Ničija zemlja" (Foto: screenshot)

Sjećate li se scene iz filma Danisa Tanovića „Ničija zemlja“ u kojoj Branko Đurić i Rene Bitorajac nakon dvominutne rasprave jedan drugome počinju postavljati pitanje: Ko je počeo rat?! Rasprava u kojoj i jedan i drugi tvrde suprotno, prestaje nakon par minuta u trenutku kada Đurić repetira pušku i ponovo postavio isto pitanje! Bitorajac, pognute glave, priznaje da su ga ipak „oni“ započeli, a Đurić ga ljutito izbacuje iz skloništa. Kraj scene. U filmu Bitorajac glumi Srbina, a Đurić Bošnjaka.

Ko to tamo pita?

Ova naizgled komična, a zapravo vrlo moćna scena dekonstruiše čitavu strukturu besmislenog rata vođenog na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Pitanje „Ko je počeo rat“ ne prestaje da se postavlja ni 20 i kusir godina poslije potpisivanja Dejstonskog sporazuma, koji je zaustavio rat i donio mir (kako god to izgledalo) na ove prostore.

Prvog septembra prošle godine, u njemačkom Offenbachu, vođena je vjerovatno slična rasprava kao ova iz Ničije zemlje, gdje je historijsko pitanje „Ko je počeo rat“ dovelo do smrtnog ishoda.

Informaciju o tome poročitao sam juče na klixu:

Okružni sud u njemačkom Darmstadtu osudio je 29-godišnjeg Bosanca i Hercegovca na deset godina zatvora zbog ubistva Srbijanca, piše Hessenschau.de.

Ubistvo se desilo 1. septembra prošle godine u Offenbachu. Tučnjava sa smrtnim ishodom uslijedila je nakon rasprave Bosanca i Srbijanca o ratovima na prostoru bivše Jugoslovije devedesetih godina.

Naizgled učestala vijest iz Crne hronike-sukob koji se završio ubistvom. Dešavaju se takve stvari svuda u svijetu…

Ne kažem da je ovo nešto što treba da izazove posebnu pažnju, međutim ako ovaj događaj smjestimo u bh. kontekst, dodajući perfidnost kakvu samo Klix ima, onda u ovoj vijesti nešto debelo ne štima!

Ne znam kako izgleda presuda za ubistvo u ovom slučaju, samo se pitam, da li u njoj umjesto etničko/geografskog prijekla osuđenog i stradalog, jednostavno pišu ime i prezime ove dvojice, od kojih jedan već godinu dana nije živ?!

Ume klix, kad hoće, da „izrovari“ ime i prezime nečijeg rođaka iz petog koljena ako treba, njegovo zanimanje i naravno njegovu etničku pripadnost, samo je pitanje-od kojih je taj neko?!

Recimo, kada su Romi u pitanju, pod obavezno se stavlja ime i prezime i etnička pripadnost!

Da bi se ovaj slučaj u bh. javnosti na neki način „ublažio“, autor, ili autorica ove vijesti je napisao/la da je Okružni sud u njemačkom Darmstadtu osudio je 29-godišnjeg Bosanca i Hercegovca na deset godina zatvora zbog ubistva Srbijanca, što prevedeno sa klixovskog jezika znači: Nije Bosanac i Hercegovac ubio Srbijanca, nego je Bošnjak ubio Srbina.

Da se nešto odmah razumijemo: Bosanac i Hercegovac i Srbijanac-nikada, ali nikada se neće raspravljati o genezi sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije. Odgovorno to tvrdim-znam po sebi!

Ovakvu rasravu, mogli su započeti samo Bošnjak i Srbin i kao takvi su je i završili. Nažalost tragično po ovog drugog. Uostalom, pogledajte u komentarima na vijest ko se sa kim identifikovao, ali gdje ćeš na najčitanijem news portalu sa sjedištem u Sarajevu napisati da je Bošnjak ubio Srbina zbog rasprave o ratu?!

Da li se iza strukture ove vijesti krije nekakva kriza identiteta, maloumnost, neznanje, ili jednostavno namjerno podmetanje identiteta u zavisnosti od situacije, pitanje je za neke druge ustanove koje se baš i ne bave novinarskom etikom…

Po mom skromnom mišljenju, rekao bih da je problem sve zajedno gore navedeno, sa akcentom na podmetanje identiteta.

Etnički test

Hajde da napravimo jedan test. Šta bi se desilo da je bila obrnuta situacija? Koliko vas vjeruje da bi se nekoliko dana u medijima izvještavalo, posebno na Klixu, o tome kako je Srbin ubio Bošnjaka zbog rasprave o tome „Ko je počeo rat“? Koliko bi bilo političara koji bi ovakav sukob već danas iskoristili u političkoj kampanji koja je zvanično započela prije nekoliko dana?

Šta bi se desilo i da je počinilac ovog zločina bio Rom?! Kolike su šanse da bi Klix (ili bilo koji drugi portal, dnevni list…) napisali da se radi o Bosancu i Hercegovcu? Naravno, nikakve. Pisalo bi da je Rom!

Mediji u doba stvaranja diskursa

Vrlo je zbunjujući taj odnos prema Bosancima i Hercegovima, koji su zvanično nepostojeći, odnosno pripadnici Ostalih gdje spadaju i Romi. Odakle sada odjednom, ničim izazvano, da se jedan Bosanac i Hercegovac koga kao takvog nisu priznali na Popisu stanovništva, a ne priznaju ga ni u državnim i entitetskim institucijama, javlja kao akter međuetničkog sukoba?!

Na kraju, duboko vjerujem da su veoma male šanse da se počinilac ovog zločina izjašnjava kao Bosanac i Hercegovac, a takođe sam porilično siguran da je drugi akter poginuo kao Srbin, a ne Srbijanac. Klix je dao (ponovo) sebi tu slobodu da etničkim identitetom uvrijedi veliki broj ljudi.

To inače radi s Romima, a ovaj put je to učinio sa Bosancima i Hercegovcima. Srećom, Bosanci i Hercegovci i svi mi koji dolazimo iz reda Ostalih, odavno smo prepoznali ovakve i slične zle namjere medija, političara i svih onih koji utiču na stvaranje javnog diskursa. Kažem sreća da smo prepoznali, ali kada god se pojavi ovakvo nešto, moramo reagovati!

Svako ko je u duši Bosanac i Hercegovac shvatiće da je ova vijest bila vrlo uvrijedljiva! Da se ogradim-ne govorim o sadržaju, već o strukturi informacije.

Mi Ostali niti smo započeli rat, niti ga ponovo želimo za razliku od konstitutivnih naroda koji, pogotovo u vrijeme predizborne kampanje, plaše svoj narod novim sukobima!

Bojim se da vam ova prevara nije uspjela, a neće ni bilo koja druga slična ovoj. Ostavite Bosance i Hercegovce na miru, a vaše frustracije liječite na drugom mjestu i u vašim torovima.

(portal-udar.net)