Koalicija „Pod lupom”: Želimo poštene izbore u Brčkom

Predstavnici ove koalicije napominju kako Koalicija „Pod lupom“ ne zastupa interese niti jednog političkog subjekta u BiH, već štiti ustavno pravo svih građana na slobodne i poštene izbore

1189

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“, održala je danas u Brčkom edukacija za nadgledanje predstojećih Općih izbora u Bosni i Hercegovini. Najviše je bilo riječi o tome šta je uloga posmatrača, te kako mogu osigurati da baš njihovo učešće učini predstojeće izbore pravilnim i poštenim.

Ove godine naša država će zahvaljujući aktivnostima ove Koalicije vidjeti preko 4 hiljade nestranačkih posmatrača, što i za samu koaliciju predstavlja najmasovniji broj nezavisnih posmatrača koji će se pobrinuti da ovogodišnji izbori prođu bez ikakvih manipulacija kada se govori o glasanju.

„Mi smo ovdje da nezavisno posmatramo i pratimo postojeće zakone kada se govori o glasanju, kako bi omogućili što pravilnije izbore. Naš zadatak jeste da spriječimo krađu glasova i ništa više, svi smo svjesni činjenice da su se određene stranke već i pobrinule od koga će glasove dobiti, ali to se nas ne tiče“, rekao je Darko Jovanović, edukator i koordinator posmatrača „Pod lupom“.

Kada govorimo o efektu kojeg Koalicija „Pod lupom“ postiže, to je upravo pritisak na odgovorne. Od koordinatora saznajemo kako su već u toku ove godine, u proteklih par mjeseci poslali preko 500 prijava ka Centru za izbornu komisiju, u nadi da će se na nepravilnosti adekvatno i reagovati od strane nadležnih.

Pored posmatranje izbornog procesa, Koalicija kontinuirano radi na izradi planova kako bi umanjili sve neregularnosti izbornog procesa.
Jedan od trenutnih mehanizama koje nastoje implementirati, a po riječima Jovanovića ne čini se veoma moguć u skorijem vremenskom periodu, jeste i uvođenje skenera u glasačke kutije, što bi skoro u potpunosti eliminisalo mogućnost manipulisanja glasova građana. Jedina prepreka za ostvarivanje ove ideje jesu upravo stranačke partije koje sprečavaju zaživljavanje ovakvog mehanizma.

„Pred nama je veliki i odgovoran posao. Upravo mi građani trebamo uticati i nastojati da radimo na sprečavanju neregularnosti pri izborima, a Koalicija „Pod lupom“ nam to i omogućava tako što motiviše mlade, pa makar i kroz dnevnice koje će dobiti, da se uključe  i odgovorno djeluju na suzbijanju krađe građanskih glasova“, rekla je Lejla Čamdžić, polaznica edukacije.

Kada govorimo o inovativnostima, jedna od stvari koja se može pripisati Koaliciji jeste uvođenje providnih glasačkih kutija u proteklom periodu, što je prema podacima i statistikama sa kojima raspolažu, uveliko smanjilo samu mogućnost manipuliranja, ali ipak priznaju ga nisu i eliminisali.

Predstavnici ove koalicije napominju kako Koalicija „Pod lupom“ ne zastupa interese niti jednog političkog subjekta u BiH, već štiti ustavno pravo svih građana na slobodne i poštene izbore.

(portal-udar.net)