Koliko još čitulja prije nego što kažemo DOSTA!?

1463

Ženska mreža BiH, izdala je saopštenje za medije, da ukaže na neodgovorno i neblagovremeno djelovanje sudskih nadležnih institucija Kantona Sarajevo.

Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

Pravda označava idealno stanje društvenih međudjelovanja. Pravda je vrijednosno načelo raspodjele koje određuje koliko dobara i koliko tereta (prava i obaveza ) treba dati subjektima društvenih odnosa. Obzirom na to da raspodjelu pravde vrši država preko svojih pravnih propisa (zakona), evidentno je da između prava i pravde postoji neraskidiva veza.

Međutim, u Bosni i Hercegovini, ni pravda ni pravo nisu univerzalni, a skoro i nedostižni. Da li znate da već 18 mjeseci traje sudski postupak za ubistvo dvije mlade djevojke Edite Malkoč i Selme Agić? Studentkinje psihologije Edita i Selma su svojim postojanjem bile primjer mnogim vršnjakinjama/cima, ali i mlađim generacijama.

Sa druge strane, Sanjin Sefić je naučen da ne priznaje pravne propise Bosne i Hercegovine te si je dao za pravo da “vozeći brzinom koja je protivna svim propisima” ugasi dva mlada života. Posljednjih 18 mjeseci smo takođe svjedočile i “pravdi” u slučaju Jelene Opričić čiji se ubica Kerim Mudželet na slobodi našao 19. aprila ove godine zbog neodgovornosti Kantonalnog suda u Sarajevo i sudije Igora Todorovića. Nedonošenja presude u zakonski predviđenom roku je rezultiralo slobodom za još jednog počinitelja teškog krivičnog djela Kerima Mudželeta.

Postavljamo široj javnosti pitanje iz kojih razloga sudija Todorović i Kantonalni Sud u Sarajevu nije obavio svoj posao na vrijeme? Iz istih razloga – postavljamo pitanje – da li će se počinitelj teškog krivičnog djela, Sanjin Sefić, koji je 10. oktobra 2016. godine u 21:35 ubio Editu Malkoč i Selmu Agić, slobodno išetati iz sudnice kao što je bio slučaj s Kerimom Mudželetom obzirom da isti sudija predsjedava i u ovom sudskom procesu?

Ženska mreža BiH želi da ukaže na neodgovorno i neblagovremeno djelovanje sudskih nadležnih institucija Kantona Sarajevo, i sa punim pravom pita – gdje su pravda i zakoni ove države i čiji interesi se štite – kriminalaca ili građanki i građana? Naša je obaveza podržati i izraziti solidarnost sa porodicama Malkoč i Agić, koje već 18 mjeseci prolaze neopisivu patnju i bol. Porodice Malkoč i Agić smatraju da njihove kćerke, brutalno ubijene građanke ove države zakon ne štiti, već naprotiv – štiti interese onih koji te iste zakone ne poštuju i krše. Naša je građanska obaveza da se očitujemo u solidarnosti i borbi da se izgubljeni životi mladih ljudi ne zaborave te da njihova sudbina ne zadesi nove generacije.

Ženska mreža BiH i Neformalna skupina studentica psihologije „Vi ovo dozvoljavate“ traži od nadležnih institucija da zaštite prava građana i građanki i pravovremeno djeluju u kažnjavanju počinitelja najtežih krivičnih djela.

Za nasilje ne postoji opravdanje, i tražimo NULTU toleranciju pravnog sistema u djelovanju sudskih organa prema počiniteljima nasilja.

(portal-udar.net)