Komemoracija u Auschwitz-u za ubijene Rome

588

Predstavnici romskih udruženja Bosne i Hercegovine posjetili su nekadašnji najveći  koncentracioni logor Auschwitz u Poljskoj i prisustvovali komemoraciji romskim žrtvama nacističkih zločina.

Udruženja žena Romkinja “Bolja budućnost” grada Tuzla u saradnji sa ženskom romskom mrežom “Uspjeh” su odali počast svim Romima ubijenim tokom holokausta u najzloglasnijem logoru smrti.

Ova posjeta je obuhvatala obilazak muzeja Auschwitz i Auschwitz Birkenau.

Aktivistice iz BiH su imale priliku da vide barake u kojima su bili smješteni zatvorenici logora, njihove odjevne predmete i stvari koje su koristili u svakodnevnom životu. Najveći utisak su, kako su rekle, ostavili koferi žrtava na kojima pišu njihova imena. U tim koferima su ljudi spakovali svoje, snove, nade i celi svoj život, a da toga nisu ni bili svjesni.

Drugog avgusta, članice ženske romske mreže “Uspjeh” položile su cvijeće povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta. Tog dana je 1944. godine slanjem u gasne komore u “Porodičnom kampu za Cigane”, ubijeno  2897 Roma. Članice su imale priliku da čuju priče preživjelih zatvorenika Auschwitza, ali i mladu govornicu Nataliu Tomenko iz Ukrajine koja je usporedila rat u Ukrajini sa drugim svjetski ratom.

“Poslednjih godina prisustvovala sam na komemoracijama sa Dikh Hena Bister zajedno sa stotine mladih iz cijele Europe, učili smo o genocidu na Sintima i Romima. Nikada nisam očekivala da ću stajati ovdje, na ovoj komemoraciji i govoriti kao preživjela u ratu koji je u današnje vrijeme  u Europi.”- rekla je uplakana Natalia.

Prema zvanicnim podacima u logoru Aschwitz ubijeno je oko 23 000 Roma, a tokom Drugog svijetskog rata ubijeno je oko 500 000 Roma, mada neki istoričari tvrde da je taj broj mnogo veći jer mnogi Romi nisu imali identifikacione dokumente, a brojne države nisu evidentirale odvođenje građana romske nacionalnosti.

“Važno je da Romi iz BiH obiđu svaki logor i da se što više edukuju o ovakvim stvarima kako se ovakav genocid ne bi ponovio. Najmanje što možemo da učinimo za žrtve i za svu torturu koju su prošli je da se im se poklonimo. Ne treba da zaboravimo šta se dogodilo, mnogi događaji nisu zapisani i ne učimo ih u školama.”- rekla je Indira Bajramović predsjednica udruženja žena “Bolja Budućnost” Tuzla.

Romi, Jevreji i Poljaci su bili izloženi posebnoj torturi brutalnosti od strane nacista. U “Porodičnom kampu za Cigane” bila je smještena doktorska ordinacija poznatog nacističkog doktora Josefa Mengelea, poznatijeg po nadimku “andjeo smrti”. Vodio je se tezom njegovog rada o superiornosti Njemačke, arijevske rase, a Jevreje je doživljavao kao najveću prijetnju Njemcima.

Djeca Roma i Poljaka, bili su oni na kojima su najviše vršeni razni medicinski eksperimenti, a neki od njih su promjena boje očiju iz tamnih u plave ubrizgavanjem raznih inekcija kako bi stvorili Arijevce. Poseban tretman imali su blizanci jer su mu bili idealni za pokuse. Dok bi na jednom eksperimentisao, drugi bi mu služio kao kontrolni primjer. Takođe se nadao da će otrkiti okolnosti do kojih dolazi do dvostrukog razvoja jajnih stanica s ciljem što bržeg širenja Njemačke rase. Bavio se umjetnom oplodnjom, amputiranjem udova i presađivanjem na druge ljude, i to sve bez analgetika u nesteriliziranim uslovima.  Ako njegove žrtve ne bi preminule u velikim mukama, često su ostajale paralizovane ili patile do kraja života od teških zdravstvenih poremećaja. Od 3 000 blizanaca, preživjelo ih je samo 180.

Odlazak delegacije ovih organizacija u Poljsku su podržali OAK Fondacija, Fond za otvoreno društvo BiH i Vijeće Europe.