Kompanija „Knorr“ najavila promjenu imena sosa zbog rasističkih konotacija

Nova odluka je donijeta poslije brojnih međunarodnih rasprava o rasizmu, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, gde su velike kompanije promijenile neke tradicionalne nazive proizvoda, odgovarajući na zabrinutost vezanu za rasne stereotipe

1262

Jedna od najpoznatijih njemačkih prehrambenih kompanija „Knorr“ saopćio je da će promijeniti naziv popularnog ljutog „Ciganskog sosa“ (Zigeuner sauce) zbog rasističkih konotacija, navode njemački mediji.

Novi naziv će biti „Sos od paprike u mađarskom stilu“.

Pošto ‘ciganski sos’ može biti protumačen na negativan način, odlučili smo da Knorrovom sosu damo drugi naziv – rečeno je iz korporacije Unilever, u okviru koje posluje Knorr.

Najavljeno je da će se sos za nekoliko sedmica pojaviti sa novim nazivom u njemačkim prodavnicama.

Aktivisti za ljludska prava godinama su tražili promjenu naziva, što je 2013. godine proizvođač odbio.

Nova odluka je donijeta poslije brojnih međunarodnih rasprava o rasizmu, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, gde su velike kompanije promijenile neke tradicionalne nazive proizvoda, odgovarajući na zabrinutost vezanu za rasne stereotipe.

„Zigeuner“ je uvredljiv njemački izraz za manjinske grupe Roma i Sinta koje vijekovima žive u mnogim evropskim zemljama. Romi i Sinti su i dalje diskriminisani u čitavoj Evropi, i često žive ispod granice siromaštva i na marginama društva bez jednakog pristupa obrazovanju i radnim mjestima.

Naziv „ciganski sos“ se u Njemačkoj duže od 100 godina koristi za ljuti sos zasnovan na paradajzu, uz dodatak paprike, luka, sirćeta i začinske paprike, a najčešće se koristi uz meso.

Romske organizacije u Njemačkoj su dugo ukazivale da sos čak i nije dio njhove tradicionalne kuhinje i tražile su promjenu naziva.

Predsjednik Centralnog savjeta njemačkih Roma Romani Rose je izjavio da je dobro što je Knorr reagovao na mnogobrojne žalbe, ali je dodao da ga od naziva sosa mnogo više brine jačanje rasizma u Njemačkoj, navodeći da fudbalski navijači na utakmicama često igrače i pristalice suparničke ekipe, da bi ih uvrijedili, nazivaju „Ciganima“ i „Jevrejima“.

Osim toga, u pozadini rasprave o rasističkim imenima i izrazima, bečki proizvođač grickalica Kelly’s želi preimenovati svoj „ciganski bicikl“. Od kraja avgusta proizvod će se zvati „Circus Wheels“, izvijestio je „Kronen Zeitung“ tokom vikenda.

Okus ostaje nepromijenjen, samo će ime biti prilagođeno vremenu – kazali su iz kompanije.

(portal-udar.net)