Komšić: Evropske vrijednosti ne poznaju ekskluzivno predstavljanja naroda

Komšić je također podsjetio da je Vijeće Evropske unije za vanjske poslove dva puta, 2017. i 2018. godine, zaključilo da se vlasti u BiH moraju suzdržati od političkih i zakonodavnih poteza kojim bi se onemogućilo provođenje presude Sejdić-Finci

962
Željko Komšić

Demokratske evropske vrijednosti ne poznaju nikakvo ekskluzivno predstavljanja naroda, one poznaju samo pravo svakog građanima da bira i da bude izabran – istakao je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić povodom devete godišnjice donošenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić–Finci.

Na pres-konferenciji koju je održao zajedno sa Jakobom Fincijem i Dervom Sejdićem, Komšić je podsjetio da je 22. decembra 2009. godne u predmetu Sejdić – Finci protiv  BiH utvrđeno da dijelovi Ustava BiH koji se tiču izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda BiH sadrže elemente sistemske diskriminacije, kako je rečeno, na način da građani koji se izjašnjavaju kao ostali ili se čak uopće etnički ne izjašnjavaju, već se smatraju građanima ove zemlje, nemaju mogućnost da ostvare svoje pravo kandidiranja i izbor u pomenute organe vlasti.

Komšić je također podsjetio da je Vijeće Evropske unije za vanjske poslove dva puta, 2017. i 2018. godine, zaključilo da se vlasti u BiH moraju suzdržati od političkih i zakonodavnih poteza kojim bi se onemogućilo provođenje presude Sejdić-Finci.

Jasno je da ovdje postoje političke opcije ili snage koje svjesno zanemaruju zaključke institucija evropskih institucija i time vraćaju BiH nekoliko koraka unazad u odnosu na euroatlantske integracije -istakao je Komšić.

Neki su skloni, kako je dodao, da presudu u slučaju Sejdić-Finci tumače kao odluku koja reguliše status manjina u BiH.

Ja bih prije rekao da je riječ o  elementarnim ljudskim pravima bez obzira koja je etnička pripadnost svake građanke i svakog građanina BiH – istakao je Komšić.

Sejdić je uz čestitke iskazao zadovoljstvo na pobjedi Komšića za člana Predsjedništva BiH.

Iskreno se nadam da će u narednom predsjedničkom mandatu pored vas u Predsjedništvu stajati građanin BiH bez obzira na njegovu nacionalnu ili vjersku opredjeljenost – istakao je Sejdić.

Izrazio je nadu da će romska djeca školu smatrati svojom kućom u kojoj ih niko ne deskriminira, te da će u skorijoj budućnosti biti više radnih mjesta za građane BiH, posebno za Rome i da će svi moći živjeti od svog rada.

Nadam se da ćemo našom i vašom upornošću doći do rješenja predmeta Sejdić-Finci – naveo je Sejdić.

Finci je svoje obraćanje započeo izvinjenjem građanima što su devet godina prisiljeni da slušaju o presudi “Sejdić – Finci” s obzirom da postoje i drugi problemi.

Ova zemlja ima i drugih problema, ali zbog ovog smo zaustavljeni na evropskom putu. Evropska unija ne može primiti ni za kandidata zemlju koja ne poštuje EU konvenciju o ljudskim pravima – kazao je Finci.

Uvjeren je da ćemo, ukoliko politički lideri stvarno žele da BiH uđe u EU, a građani ove zemlje to sigurno žele, u konačnici morati da implementiramo tu presudu.

(FENA)