Konferencija: O ljudskim pravima potrebno je uvijek govoriti

Konferenciju je organizirala Fondacija Društva zajedničkih vrijednosti u saradnji s Robert F. Kennedy Fondacijom za ljudska prava i Nizami Ganjavi međunarodnim centrom, a okupila je brojne sadašnje i bivše dužnosnike iz BiH, regije i svijeta

714
Foto: Fena/Harun Muminović

Svaka zemlja ima probleme kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava, ne postoji zemlja koja se ne suočava s tim pitanjima, a jedan od podataka koji o tome govori je da je jedna od tri žene u svijetu doživjela seksualno nasilje.

Kazala je to danas u Sarajevu predsjednica Robert F. Kennedy Fondacije za ljudska prava Kerry Kennedy koja prisustvuje sastanku na visokom nivou o temi “Evropska unija budućnost zapadnog Balkana i ljudska prava – Govori istinu moćnima”.

Kennedy je istaknula da postoje problemi i koji se tiču tretiranja ljudi u zatvorima, zbog čega ocjenjuje da se svi zajednički bore kako bi se uspostavio mirniji i bolji svijet.

No, za nju je veće pitanje šta Evropa može naučiti iz iskustava ovog regiona, napominjući da posebno Sarajevo može naučiti Evropu i Sjedinjene Američke Države, ali i ostale zemlje toliko toga znajući da se mržnja sve više širi.

To vidimo u djelovanju Boko Harama u Nigeriji, akcijama koje provode pripadnici ISIS-a, širenju islamofobije širom Evrope, ali i u uzdizanju antifeminističkih grupa te u izjavama predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, a Sarajevo je grad koji zna šta se dešava kada mržnja dosegne vrhunac – dodala je.

BiH je to osjetila kroz historiju, kaže Kennedy, i to je lekcija koju ostali trebaju naučiti i koju svi trebaju slušati svaki dan širom svijeta, stoga je pozvala na zaustavljanje mržnje i pronalazak načina da se radi zajedno.

Također, tokom njenog boravka u Bosni i Hercegovini bit će pokrenut obrazovni program u Sarajevu i drugim gradovima širom BiH, a on uključuje rad sa školskim upravama, nastavnicima i učenicima te će se baviti temama kao što su mir i pravda, ali i načinima kako postići promjene u društvu.

Današnji skup otvorio je i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je ocijenio da se u zemlji gdje se krše ljudska prava o tome uvijek treba iznova govoriti i boriti se za ravnopravnost svih ljudi, dodajući da bi konferencija trebala podstaći sve u BiH i regionu da se posvete borbi za ljudska prava.

Podsjećajući da se u BiH devedesetih dogodilo masovno kršenje ljudskih prava, Džaferović je napomenuo da i 24 godine nakon rata ljudska prava se krše imajući u vidu neravnopravnost konstitutivnih naroda i Ostalih.

Građani BiH koji nisu pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda onemogućeni su da obnašaju dužnost člana Predsjedništva BiH ili delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, s druge strane Bošnjaci i Hrvati su obespravljeni u bh. entitetu Republika Srpska, a Srbi u Federaciji – podvukao je.

Također, naglasio je, tu je i obespravljenost kada je u pitanju upotreba bosanskog jezika u Republici Srpskoj te zapošljavanje povratnika što je poseban problem, no tu je i segregacija u obrazovnom sistemu, zbog čega je pozvao na stalno rješavanja pitanja iz oblasti ljudskih prava.

Jedna od učesnica sastanka je i bivša predsjednica Republike Hrvatske Jadranka Kosor koja je kazala da još uvijek s optimizmom gleda u euroatlantsku perspektivu jer je to jedino trajna garancija mira i prosperiteta na ovim prostorima.

Na ovim prostorima najbolje znamo šta znači rat, stradanja, ali i šta znači mir iako to katkad ne znamo dovoljno cijeniti. Podržavam individualni pristup na putu euroatlantskih integracija jer svaka od država mora zbog svojih građana napraviti reforme – napomenula je.

Mišljenja je da se posljednjih godina zastalo i krenulo unatrag kada su te stvari u pitanju, a primjetno je jačanje nacionalizma i netrpeljivosti, no sve to zavisi od političkih elita u svakoj od zemalja, stava je Kosor.

Uvijek se zalažem za hrabre političare koji gledaju 30 ili 40 godina unaprijed, a ne na sljedeće izbore. Mostove treba graditi i to nije demagogija. Mnogo je lakše rušiti mostove među narodima i državama jer je lakše biti rušitelj nego graditelj – zaključila je Kosor.

Konferenciju je organizirala Fondacija Društva zajedničkih vrijednosti u saradnji s Robert F. Kennedy Fondacijom za ljudska prava i Nizami Ganjavi međunarodnim centrom, a okupila je brojne sadašnje i bivše dužnosnike iz BiH, regije i svijeta.

(FENA)