Konferencija povodom Svjetskog dana Roma okupiće u Zagrebu brojne visoke zvanice

513

Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” organizovaće međunarodnu konferenciju povodom Svjetskog dana Roma koja će se održati od 10. do 12. aprila 2022. godine u Hotelu International Zagreb, Hrvatskom narodnom kazalištu i Romskom memorijalnom centru “Uštica”.

Konferencija će okupiti sve eminentne romske aktiviste i predstavnike zajednice, čelnike međunarodnih romskih organizacija, političare i akademike širom svijeta, kao i njihove prijatelje te političke predstavnike iz Republike Indije.

Svakog 8. aprila romska zajednica širom svijeta obilježava Svjetski dan Roma, u spomen na međunarodne napore koji su se počeli oblikovati prije više od 50 godina u Orpingtonu u jugoistočnom Londonu. Ovaj dan i godišnje komemoracije postale su simbol romskog političkog pokreta i međunarodnog jedinstva romske zajednice – nacionalni dan svih Roma širom svijeta.

Republika Indija kao drevna domovina romskog naroda igra važnu ulogu u podržavanju napora romske zajednice u njihovoj borbi protiv marginalizacije i diskriminacije te u promociji emancipacijskih aktivnosti u borbi za jednakost i socijalnu pravdu te očuvanje romskog jezika i kulturnog identiteta.

Organizatori konferencije su Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” uz podršku Vlade  Republike Hrvatske i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija u saradnji sa Institutom za migracije i narodnosti iz Zagreba,  Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Institutom društvenih znanosti “Ivo Pilar”.

Cilj konferencije je jačanje transnacionalne romske saradnje i poticanje obje strane na daljnje korake u zbližavanju romske dijaspore i Republike Indije na temelju njihovih snažnih historijskih veza. Centralna tema konferencije je “Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze” sa podtemama: položaj Roma u Evropi i svijetu, prepoznavanje Roma kao indijske dijaspore, predrasude i diskriminacija, zapošljavanje, obrazovanje, stanovanje, zdravlje te državljanstvo i statusna pitanja.