Konferencija “Socijalno preduzetništvo u službi marginaliziranih” održana u Sarajevu

477

Konferencijom „Socijalno preduzetništvo u službi marginaliziranih“, koja je danas održana u Sarajevu, završen je trogodišnji projekat „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“, kojim je osnaženo pet socijalnih preduzeća iz Bosne i Hercegovine, a koja upošljavaju žene iz ruralnih područja, osobe s invaliditetom, Rome i Romkinje, te žene žrtve nasilja.

Naime, riječ je o preduzećima koje su pokrenule nevladine organizacije nakon što su uvidjele u radu s marginaliziranim da im je nužno zaposlenje, ali i da je to ujedno i najveći problem s kojim se susreću jer rijetko dobijaju priliku za rad zbog predrasuda s kojim se susreću.

„Prethodne tri godine obilježile su rad i jasno vidljive rezultate. Danas na ovom završnom događaju pričamo o uspješnim pričama i sretni smo jer ih ima. Kroz projekat smo upošljavali najugroženije, davali priliku da zarade dnevnice, pomagali im tokom korone humanitarnim paketima, ali ono što je najbitnije jačali smo preduzeća gdje oni rade kako bi u budućnosti bila u mogućnosti da ih zadrže i izmiri im plate. Naša svrha je bila pružiti infrastrukturnu, tehničku i ekspertsku podršku kako bi ova preduzeća opstala i bolje se pozicionirala na tržištu, srećni smo da imamo rezultate“, rekao je Branislav Tanasijević, projekt menadžer CARE International Balkans.

A da uspješnih priča ima, pokazuje Udruženje „Otaharin“, čije socijalno preduzeće „Agro- Plan“ upošljava Rome i Romkinje u Bijeljini, koji rade u plastenicima zasađenim organskim povrćem i voćem.

„Zahvaljujući CARE-u mnogo toga smo uradili. Izgradili smo objekat Resursno edukativni centar, dobili smo kontejner za odlaganje materijala potrebnih za rad na imanju, te pojedinog povrća i voća, dobili smo plastenike, te podršku u vidu repro materijala, sadnica, ali i edukacija koje su bile od velikog značaja. Kroz projekat smo dobili priliku i da upošljavamo na što smo posebno ponosi. Ovaj projekat je konkretan i praktičan jer marginalizirani imaju direktne benefite. Nadam se u budućnosti da će biti više sličnih projekata“, istakao je Dragan Joković, direktor Udruženja „Otaharin“.

Kroz projekat su podržana i socijalna preduzeća Udruženja građana „Budućnost“ (Eko Budućnost) iz Modriče, Udruženja žena „Maja Kravica“ (OPZ Žena) iz Bratunca, Centra za odgovornu demokratiju „Luna“ (OPZ Kreativna vizija), te Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije BPK Goražde (Životna pomoć).

Osim osnaživanja kapaciteta organizacija, projektom se u javnom prostoru Bosne i Hercegovine promovirala važnost socijalnog preduzetništva, a posebno važnost prepoznavanja socijalnih preduzeća kroz zakon u BiH.

Održano je nekoliko okruglih stolova s predstavnicima vlasti, nevladinih organizacija, privatnih firmi, ali i drugih relevantnih institucija.

Projekat „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“ implementirao je CARE International Balkans u suradnji sa CARE Austria, a uz podršku Austrijske razvojne agencije, sredstvima Austrijske razvojne kooperacije.

I implementatori, ali i donatori projekta, snažno podržavaju socijalna preduzeća u BiH, koja su tek nedavno počela da zaživljavaju, jer ih vide kao priliku da bez obzira na invaliditet, rasu, obrazovanje, nacionalnu pripadnost, svi imaju jednaka prava i mogućnosti pri zaposlenju, saopćeno je.